Opinie

Waar vind ik de voordeligste polis?

Wij betalen een pittige premie voor onze overlijdensrisicoverzekering. Ik hoor dat het tot 70 procent goedkoper kan. Waar vind ik die voordeligste polis?

Verzekeraars en tussenpersonen zijn gek op snurkers: klanten die jarenlang kritiekloos torenhoge premies betalen, bijvoorbeeld voor hun overlijdensrisicoverzekering (ORV). Wie die echter oversluit, bespaart vaak duizenden euro’s. Toch laat je tussenpersoon je liever snurken. Op polissen van vóór 2013 mag hij nog provisies incasseren – bijvoorbeeld 7 procent van elke premie – terwijl een nieuwe verzekering slechts één keer advieskosten schuift. Oversluiten doe je daarom zelf, gewoon thuis via een vergelijkingssite. Hoewel? Vergelijkingssites zijn de nieuwe tussenpersonen: ze etaleren graag waaraan ze verdienen. Wie maximaal wil besparen, moet dus ook vergelijkers vergelijken.

Neem Anna (34) en Arjen (38), twee gezonde niet-rokers, op zoek naar de voordeligste ORV bij hun aflossingsvrije hypotheek (per juni). Ze willen twintig jaar lang 120.000 euro verzekeren op hun beider levens. Arjen kijkt op independer.nl. Deze nomineert verzekeraar TAF als nummer 1 met een maandpremie van 17,85 euro. In twintig jaar kost dat, als we de premies lukraak optellen, 4.284 euro. De afsluitkosten zijn 195 euro. Totaal zijn ze 4.479 euro kwijt. Anna vergelijkt via geencentteveel.nl. Ook hier staat TAF bovenaan, voor 17,86 euro per maand. De afsluitkosten zijn lager: 159 euro. Totaal dus 4.445 euro. Bij NHP.nl en verzekervoordelig.nl blijkt eveneens TAF kampioen, met totale kosten van respectievelijk 4.535 en 4.441 euro. Anna puzzelt ondertussen op consumentenbond.nl/overlijdensrisicoverzekering. Ze vindt een nieuwe winnaar: Brand New Day voor maandelijks 16,52 euro. De kosten zijn pittig: 59 euro voor de verzekeraar; 180 euro voor de Consumentenbond. Totaal 4.204 euro. Is dit de goedkoopste? Wacht even, roept Arjen. Je kunt rechtstreeks afsluiten op brandnewday.nl. De maandpremie ligt hoger (17,04 euro), maar de afsluitkosten lager: 99 euro. Totale kosten 4.189 euro, 15 euro minder dan via de Consumentenbond.

Vergelijk dus niet alleen vergelijkers, maar ook direct writers, zoals Brand New Day, Centraal Beheer en Ohra. Jaarbetaling is gunstiger dan maandpremies. Verzeker verder alleen wat hoognodig is. De gelijkblijvende ORV is de duurste. Kies, als het kan, een annuïtair of lineair dalende uitkering. Is je bestaande ORV verpand aan je hypotheek, vraag je bank vooraf of ze akkoord gaan met je nieuwe ORV. Is je ORV verpakt in je spaar- of beleggingshypotheek, dan vergt oversluiten vaak advies. Zo’n hersteladvies hoort gratis te zijn bij degene die de polis verkocht of waar de polis loopt. Denk nu niet: prachtig dat oversluiten, dat doe ik later wel een keer. Dan blijf je doen wat je polisverkoper wil: snurken.

Nieuwe vraag: „Ik heb een eigen risico van 850 euro bij mijn zorgverzekering. Als ik door andermans schuld in het ziekenhuis beland, moet ik dat hele eigen risico dan zelf betalen?” Mail uw reactie en/of nieuwe vragen voor dinsdag aanstaande naar ericaverdegaal@nrc.nl.