Tweede verdachte aanslagen Boston opgepakt na urenlange klopjacht

Politieagenten schudden elkaar de hand na de arrestatie van Dzjochar Tsarnaev. Foto: Reuters / John Taggart
Politieagenten schudden elkaar de hand na de arrestatie van Dzjochar Tsarnaev. Foto: Reuters / John Taggart

Dzjochar Tsarnaev (19), de tweede verdachte van de bomaanslagen in Boston, is opgepakt. Hij had zich verstopt in een boot in de achtertuin van een woning in Watertown, een voorstad van Boston.

De verdachte leeft en is nog bij bewustzijn, meldt The Boston Globe op Twitter:

Twitter avatar BostonGlobe The Boston Globe State official: Tsarnaev is “Alive, conscious, captured.”

Ooggetuigen melden op Twitter dat Tsarnaev onder het bloed zat toen hij werd afgevoerd. Persbureau AP noemt de situatie van Tsarnaev “ernstig”. Voorafgaand aan de arrestatie zijn tientallen schoten afgevuurd. De verdachte is overgebracht naar het Mount Auburn Hospital Cambridge.

“We’ve got him”, twitterde Tom Menino, burgemeester van Boston:

Bekijk hier beelden van de aankondiging van de arrestatie:

De arrestatie volgde nadat de politie een klopjacht op de verdachten had geopend, die de hele dag duurde. De andere verdachte, Dzjochars broer Tamerlan Tsarnaev (26), werd tijdens deze klopjacht gedood in een vuurgevecht met de politie. Dzjochar wist te voet te ontkomen.

De zoektocht concentreerde zich vervolgens op enkele blokken in Watertown, die systematisch werden uitgekamd. Rond zeven uur lokale tijd werd een achtertuin in Watertown omsingeld, waar de verdachte zich schuilhield in een boot. Twee uur later werd hij opgepakt.

Obama: met arrestatie belangrijk hoofdstuk afgesloten

President Obama zei in een reactie op de arrestatie van Tsarnaev dat “we een belangrijk hoofdstuk van deze tragedie” hebben afgesloten. Hij meldde dat het onderzoek naar de aanslagen in volle gang blijft en riep Amerikanen op geen te snelle conclusies te trekken over de motieven van de daders.

Bekijk hier Obama’s reactie:

Nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen reageerden ook verheugd. “Vanavond is onze gemeenschap weer veilig voor deze twee mannen”, aldus de familie van de 8-jarige Martin Richard in een verklaring:

Twitter avatar BostonGlobe The Boston Globe “None of this will bring our beloved Martin back, or reverse the injuries these men inflicted on our family and nearly two hundred others.’

In Boston werd gisteravond laat gefeest uit opluchting, twitterde onze correspondent Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Uitgaansnacht in #Boston, waar de sfeer nog veel vrolijker is dan anders. Mensen feesten uit opluchting

Over het motief achter de aanslagen is nog altijd niets bekend. Lees hier wat we tot nu toe over de broers weten.