Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rotterdam wil zelf wiet kweken

De gemeente Rotterdam wil zelf wiet kweken. “Iedere burgemeester van een beetje gemeente kan hierover mee praten. Het is tijd om iets met de illegale wietkwekerijen te doen”, zei burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) vanochtend in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Een bord in het raam geeft de plaats aan van een ontmantelde hennepkwekerij in de Mijnsherenlaan in Rotterdam.
Een bord in het raam geeft de plaats aan van een ontmantelde hennepkwekerij in de Mijnsherenlaan in Rotterdam. Foto ANP / Ed Oudenaarden

De gemeente Rotterdam wil zelf wiet kweken. “Iedere burgemeester van een beetje gemeente kan hierover mee praten. Het is tijd om iets met de illegale wietkwekerijen te doen”, zei burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) vanochtend in het Radio 1-programma Kamerbreed. Eerder drong de gemeenteraad er al bij de burgemeester op aan het kabinet te vragen gemeenten vrijheid te geven in de wietteelt.

In de regio Rotterdam zijn meer dan honderdduizend wietgebruikers, benadrukte de burgemeester. “Dat is een enorme markt. Er wordt veel handel gedreven en dat gaat met veel criminaliteit gepaard.” Iedere week worden in de gemeente een paar kwekerijen ontmanteld. Aboutaleb wees erop dat zulke kwekerijen brandgevaar met zich meebrengen.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wees eerder op Europese en internationale afspraken waardoor de overheid geen wiet zou mogen kweken. Volgens Aboutaleb is er echter wel ruimte om hiermee te experimenteren.