Protesten in India na verkrachting en opsluiting 5-jarig meisje

Een activist vandaag in Bhubaneswar, India, die protesteert tegen het politieoptreden rond de verkrachtingszaak van een 5-jarig meisje afgelopen week. Foto AP / Biswaranjan Rout

In New Delhi zijn vandaag honderden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen het politieoptreden in verkrachtingszaken. Aanleiding is de arrestatie van een man die wordt beschuldigd van de verkrachting en opsluiting van een meisje van vijf. Zij ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

De kritiek van de demonstranten is dat de politie te weinig doet om verkrachtingen te voorkomen, schrijft persbureau AP. Ook in december vorig jaar ontstond al veel onrust in het land na een groepsverkrachting van een Indiase studente in een bus. De vrouw overleed aan haar verwondingen.

Het 5-jarige meisje werd maandag door haar ouders als vermist opgegeven. De politie weigerde echter de aangifte op te tekenen en te verwerken. Daardoor kon er geen onderzoek worden gestart. Vrouwenrechtenactivist Ranjana Kumari zei vandaag tegen AP:

“De politie deed niks. Deze afschuwelijke misdaad had voorkomen kunnen worden als de politie direct een onderzoek was gestart.

Het meisje werd woensdag door de 24-jarige dader voor dood achtergelaten in zijn appartement. Hij had het meisje twee dagen in een kamer opgesloten en geen eten gegeven. De buren hoorden het meisje huilen en waarschuwden de politie

De Indiase minister van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels een onderzoek aangekondigd naar het politieoptreden in de verkrachtingszaak. De politie heeft nog niet op de kritiek gereageerd.

Premier Manmohan Singh noemde het handelen van de politie in de zaak echter “compleet onacceptabel”. Hij zei gisteren al dat de strengst mogelijke actie tegen de falende agenten moet worden ondernomen.

Woede in India om verkrachting vijfjarig meisje: