Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Onderzoek bepleit naar rol KPMG bij achterhouden fraude SNS

SNS Reaal hield gevoelige informatie over fraudeonderzoeken een jaar lang achter voor haar accountant KPMG.
SNS Reaal hield gevoelige informatie over fraudeonderzoeken een jaar lang achter voor haar accountant KPMG. Foto ANP / Cor Mulder

Het functioneren van accountant KPMG bij de inmiddels genationaliseerde bank en verzekeraar SNS Reaal moet worden onderzocht. Dat stellen hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer van de Nyenrode Business Universiteit en directeur Jan Maarten Slagter van beleggersvereniging VEB in NRC Weekend.

De bank verzekerde op 7 maart 2011 aan de accountant in het kader van de jaarrekening geen informatie te hebben achtergehouden. Pas na de publicatie van de jaarcijfers vertelde ze de accountant dat al een jaar fraudeonderzoeken liepen bij de vastgoedtak. De ernstige bevindingen kende de bank ook al voor 7 maart.

Het is onduidelijk wat de accountant daarop heeft gedaan. KPMG wil het niet zeggen. Volgens Pheijffer had KPMG “nader onderzoek” moeten doen. Bij ernstig vermoeden van fraude moet een accountant ook aangifte doen. De fraudeonderzoeken hadden aangetoond dat de bank tientallen miljoenen euro mogelijk niet terug zou krijgen. Toch stelde KPMG achteraf dat de bevindingen niet van invloed zouden zijn geweest op de jaarrekening.

De bewuste documenten: