Napolitano blijft aan als president Italië - officieel herkozen

De 87-jarige Napolitano wil op verzoek van het parlement nog een termijn als president dienen.
De 87-jarige Napolitano wil op verzoek van het parlement nog een termijn als president dienen. Foto Reuters

Nadat het Italiaanse parlement vanmiddag in een vijfde stemronde nog geen overeenstemming wist te bereiken op een opvolger voor president Giorgio Napolitano, vroegen politici de 87-jarige president aan te blijven voor nog een termijn. Napolitano accepteerde het aanbod. Hij is ondertussen ook officieel herkozen.

Napolitano zei eerder vandaag in een verklaring dat hij een “verantwoordelijkheid tegenover het land” heeft.

Veel parlementariërs stemden vanmiddag, net als in eerdere stemrondes, blanco om zo pogingen van de Democratische Partij van Pier Luigi Bersani een breedgedragen kandidaat te vinden te dwarsbomen. Als er geen nieuwe president zou worden gekozen, kan er geen nieuwe regering worden gevormd. Italië, dat in een recessie verkeert, heeft hervormingen hard nodig, maar zonder een nieuwe regering is dat onmogelijk.

Bersani kondigde gisteravond zijn aftreden aan nadat de kandidaat van links, oud-premier Romano Prodi, in de vierde stemronde gistermiddag nog altijd niet werd gekozen. Prodi trok daarop woedend zijn kandidatuur in, waarna Bersani ook zijn conclusies trok. Een op de vijf linkse parlementsleden keerden zich op het laatste moment van af Bersani en Prodi. We hebben iets buitengewoon ernstigs laten gebeuren, zei Bersani.

‘Zoveelste inschattingsfout van Bersani’

Het was de zoveelste inschattingsfout van de 61-jarige Bersani, schrijft onze buitenlandredactie vandaag in NRC Weekend:

Hij is er niet in geslaagd de verschillende stromingen binnen zijn partij, die in de Kamer van Afgevaardigden een absolute meerderheid heeft, te verenigen. Bersani dacht de verkiezingen te winnen, poogde daarna steun van de protestpartij van Grillo te vinden voor een minderheidskabinet, en trachtte met Berlusconi een akkoord te sluiten over een kandidaat-president. In feite heeft hij onvoldoende oog gehad voor de roep om politieke vernieuwing, ook in eigen kring.

President Napolitano blijft aan:

Update 18.50 uur: Napolitano herkozen als president
De Italiaanse president Giorgio Napolitano is inderdaad herkozen voor een tweede termijn. Dat meldt persbureau AP zojuist. De verwachting is dat Napolitano snel gaat informeren bij alle politieke partijen wie zij het meest geschikt achten voor de positie van premier. De anti-establishment-politicus Beppe Grillo noemde de gang van zaken een coup d’etat en kondigde een protestmars aan.