Kabinet doet nieuw voorstel in onderhandelingen thuiszorg

Zo'n 1600 thuiszorgmedewerkers uit het hele land demonstreerden in februari tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet.
Zo'n 1600 thuiszorgmedewerkers uit het hele land demonstreerden in februari tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

Het kabinet heeft de sociale partners een nieuw voorstel gedaan over de bezuinigingen op de thuiszorg. Dat heeft een woordvoerder van staatssecretaris Van Rijn (Volkgezondheid, PvdA) gezegd. Abvakabo FNV deed gisteren een tegenvoorstel dat masaal banenverlies in de thuiszorg moet voorkomen.

Welk voorstel het kabinet heeft gedaan wilde de woordvoerder niet zeggen om zo “het proces” niet te verstoren. Momenteel wordt volgens de woordvoerder van het ministerie over het nieuwe aanbod van het kabinet overlegd, meldt persbureau Novum.

Het kabinet sprak afgelopen week met werkgevers en werknemers over de voorgenomen bezuinigingen en hervormingen in de zorg. Gisteravond werd een akkoord verwacht, maar dat bleef uiteindelijk uit. Over de zorg moet een apart akkoord worden gesloten omdat er geen afspraken over zijn gemaakt in het onlangs gesloten sociaal akkoord.

Vakbond vreest ontslag tienduizenden thuiszorgwerkers

Abvakabo FNV, de vakbond die opkomt voor de rechten van de werknemers in de zorg, gaf het kabinet tot vanochtend 11.00 uur de tijd om te reageren op het tegenvoorstel van de bond. Daarin staat dat werknemers maximaal 0,3 procent minder loonsverhoging krijgen. Deze maatregel zou kunnen voorkomen dat 65.000 thuiszorgmedewerkers hun baan verliezen. Dat dreigt volgens Abvakabo FNV op dit moment te gebeuren.

“Er waren nooit zo veel werklozen als nu. Het lijkt ons geen goed idee als daar in een klap 65 duizend mensen met weinig opleiding bij komen”, zei een woordvoerder van Abvakabo vanochtend. De woordvoerder wijst er ook op dat het werk dat deze mensen doen nog altijd zal moeten worden gedaan. “Het is anders dan in de bouw of bij de postbezorging, waar er simpelweg minder werk is.”

Abvakabo FNV vindt bovendien dat op genoeg plekken in de zorg geld te besparen valt:

“De zorgverzekeraars maakten afgelopen jaar 1,4 miljard winst, de eigen vermogens van zorginstellingen groeien elke dag, de bureaucratie en verspilling kunnen teruggedrongen worden, net zoals de topinkomens.”

Federatieraad FNV stemt over sociaal akkoord

De Federatieraad van de FNV stemt vanmiddag over het sociaal akkoord. Abvakabo FNV had aangegeven dat het sluiten van een zorgakkoord een voorwaarde was voor steun aan het sociaal akkoord. Abvakabo FNV is na FNV Bondgenoten de grootste vakbond binnen de FNV. Steun van de bond is overigens niet noodzakelijk voor uitvoering van het sociaal akkoord, aangezien vakcentrale FNV zich achter het akkoord heeft geschaard.