John Ewbank trekt Koningslied terug. Was het dan echt zo erg?

Een groep BN'ers met op de voorgrond John Ewbank tijdens het opnemen van het Koningslied. ANP / Koen van Weel

De overweldigende kritiek op het Koningslied leek John Ewbank vrijdag nog weinig te deren, maar getuige een bericht op zijn Facebook-pagina is hij er nu echt klaar mee. “Ik trek hierbij het Koningslied terug”, schrijft hij.

Het Nationaal Comité Inhuldiging, de opdrachtgever, heeft dat inmiddels bevestigd. Het comité heeft ‘begrip’ voor zijn besluit.

Ewbank maakte gebruik van inzendingen van willekeurige Nederlanders. Bekende artiesten, zoals Ali B en Guus Meeuwis, schreven en zongen mee.

Premier Mark Rutte verwees nog naar de downloads van muziekdienst iTunes waar het nummer al snel op nummer één stond. Het mocht niet baten: waar Lucky TV nog met een vrolijke parodie kwam, daar werd het op sociale media steeds grimmiger. Vanavond verscheen het volgende bericht op de Facebook-pagina van John Ewbank:

“Geachte landgenoten,

Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn twitter account te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee. ‘Ga je begraven in schaamte, de hoogste boom is nog te goed voor je, je moet mild worden gestenigd en je verdient de brandstapel voor het schrijven van het slechtste nummer ooit en het land internationaal voor schut te hebben gezet’ - een kleine greep uit de verwensingen die mij de afgelopen anderhalve dag ten deel vielen. Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen.

Excuses aan hen die het met mij wel een gepast lied vonden, die bijgedragen hebben aan de totstandkoming en aan hen die mij op een nette of grappige manier hebben laten weten dat zij liever wat anders hadden gehoord, maar ik trek hierbij het Koningslied terug en wens u allen heel veel plezier met het zingen van: ‘Zo mooi als jij’ van de 3Js, ‘het Koninginnelied’ van RTL Boulevard, ‘Je bent een Koning’ van 2 Utrechtse studenten, ’10.000 reasons’ van Matt Redmann, ‘Jij en ik onder de zon’ in het overleden drents van Nico Dijkshoorn of het lied dat Sylvia Witteman, Johan Vlemmix en Giel Beelen gaan produceren in al hun wijsheid van muziek en de nederlandse taal.

Met vriendelijke groet,
John Ewbank”

De zus van de componist, Jennifer Ewbank, neemt het op voor haar broer. “Ik vind dit vreselijk!”, twittert ze. “Ik heb met eigen ogen gezien hoe ontzettend hard John voor de koning en voor jullie allemaal aan dit lied heeft gewerkt.” En even later: “Ik ben zo boos! Ik schaam mij diep voor diegene die zich zo respectloos op John hebben gestort.” De critici zijn volgens haar ook nog eens ondankbaar. “Ik heb met eigen ogen gezien hoe ontzettend hard John voor de koning en voor jullie allemaal aan dit lied heeft gewerkt.”

Marco Borsato, de zanger die zijn carrière aan Ewbank heeft te danken, twittert dat hij “begrip” heeft voor Ewbanks besluit. Vermeende besluit vooralsnog, want Ewbank heeft het bericht op zijn Facebook-pagina nog niet zelf bevestigd.