Dit is het vervalste diplomatieke paspoort van Van den Nieuwenhuyzen

Op het paspoort van de Federale Islamitische Republiek der Comoren is de verloopdatum in 2006 met pen veranderd in 22 februari 2008.
Op het paspoort van de Federale Islamitische Republiek der Comoren is de verloopdatum in 2006 met pen veranderd in 22 februari 2008.

Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen staat terecht voor zaken als omkoping en meineed, maar ook voor het bezit van een vervalste diplomatiek pas van de islamitische Comoren. Het was hem te doen om de kreeften uit het gebied, zei hij gisteren. Bekijk zijn vervalste diplomatieke pas hier.

Van den Nieuwenhuyzen zou de eilandengroep tussen Mozambique en Madagaskar gaan helpen met de verkoop van de lokale kreeft, zei hij gisteren tegen de rechtbank in Rotterdam. “Ik wilde de export van vis en dan met name Comorese kreeften nieuw lezen inblazen”, aldus Van den Nieuwenhuyzen. Vandaar dat hij een diplomatiek paspoort van de eilandengroep kreeg.

Maar waarom vervolgens de verloopdatum van dat paspoort in zijn bezit is aangepast, was voor de roemruchte zakenman “een groot raadsel”. Hij heeft geen idee wie met het paspoort knoeide. Net zoals hij “geen concrete herinnering” heeft over sinds wanneer hij het paspoort bezit en of hij er überhaupt een aanvraagformulier voor had ingevuld. “Verrast”, was officier van justitie Koos Plooij door die lacunes in het geheugen. Tegen alle andere beschuldigingen verweert de verdachte zich namelijk tot in detail.

Van den Nieuwenhuyzen had vier paspoorten

De rechter merkte op dat de meeste mensen toch wel weten hoe lang hun paspoort ongeveer geldig is. Maar volgens Van den Nieuwenhuyzen is dat “anders als je altijd over tenminste vier paspoorten beschikt”: een Nederlands regulier en zakenpaspoort en een diplomatieke pas van de Comoren en Vanuatu.

Plooij vroeg tenslotte nog ofVan den Nieuwenhuyzen zakenpartners had. “Vis is niet echt uw achtergrond he”, wierp hij de oud-topman van defensieconcern RDM toe. Partners waren er niet. Groot is de kreeftenhandel overigens ook nooit geworden. “Te weinig respons” uit Europa en Azië op de proefzendingen.