Beloften Moszkowicz aan tuchtrechter zijn niet ingelost

Bram Moszkowicz in februari in de rechtbank van Den Bosch voor het hoger beroep tegen de uitspraak van de tuchtrechter dat hij als advocaat moet worden geschrapt.
Bram Moszkowicz in februari in de rechtbank van Den Bosch voor het hoger beroep tegen de uitspraak van de tuchtrechter dat hij als advocaat moet worden geschrapt. Foto ANP / Robin Utrecht

Alle beloftes om zijn leven te beteren die strafpleiter Bram Moszkowicz twee maanden geleden deed bij het hoogste tuchtcollege van de advocatuur blijkt hij niet te zijn nagekomen. Dit blijkt uit een rondgang van NRC Handelsblad langs de klagers in deze tuchtzaak.

Maandag bepaalt het Hof van Discipline of Moszkowicz voor het leven geschrapt wordt als advocaat. Een sanctie die de Raad van Discipline hem eind vorig jaar oplegde na gegrond verklaring van een reeks van klachten.

In februari van dit jaar beloofde Moszkowicz het tuchtcollege dat hij de vijf voormalige cliënten die geld van hem terug vorderen alsnog tegemoet zou komen. De veroordeelde Montenegrijnse drugshandelaar B. probeert al vele maanden een vordering van ruim 25.000 euro aan te veel betaald voorschot terug te krijgen van Moszkowicz. De beloftes van Moszkowicz het financiële geschil alsnog te regelen, bleek loze praat, zegt Meindert Doornbos, de huidige advocaat van B. “Ik had verwacht dat Moszkowicz alsnog zou betalen maar dat is niet gebeurd. Ik heb zelfs niks van hem gehoord.”

In mei buigt de kantonrechter in Amsterdam zich over de vordering van B. tegen Moszkowicz. Een collega van Doornbos, die niet met naam in de krant wil, heeft dezelfde ervaringen. Met Moszkowicz is geen afspraak te maken.

Nog geen ‘redelijke’ financiële verantwoording praktijk

Moszkowicz kan ook nog steeds “geen redelijke financiële verantwoording van zijn praktijk geven”, zegt deken Germ Kemper in Amsterdam. “Er is op dit gebied tot op heden geen enkele vooruitgang geboekt sinds de behandeling in september 2012″, zegt Kemper desgevraagd. Moszkowicz heeft ook geen nieuwe jaarrekeningen van mr. A. Moszkowicz Advocatenkantoor bv. bij de Kamer van Koophandel ingeleverd. De meeste recente is die van 2007.

In recente televisie-interviews benadrukt Moszkowicz steeds dat hij vooral is gestraft omdat hij tekort is geschoten bij het deelnemen aan cursussen om jaarlijks de verplichte twintig studiepunten te behalen. In Het Parool liet hij in februari weten inmiddels de opleidingen ‘Burenrecht en verjaring’ en ‘Beter omgaan met de zieke werknemer’ te hebben gevolgd.

Advocaat kwam niet opdagen bij cursus

Recent schreef hij zich ook in voor de ‘Piketcursus Strafrecht’ van 26 maart. “In deze cursus verkrijgt u kennis en inzicht voor het geven van juridische bijstand aan inverzekering- en inbewaringgestelden”, aldus het programma (6 studiepunten). Maar cursisten zeggen Moszkowicz die dag niet te hebben gezien. “Moszkowicz moet nog steeds studiepunten inhalen”, zegt deken Kemper. “Ik heb met hem afgesproken dat we het er na de uitspraak van maandag nog wel over zullen hebben.”