Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

‘Zijlstra wil dwarse Eerste Kamer afschaffen’

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in de Kamer.
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra in de Kamer. Foto ANP / Jerry Lampen

De Eerste Kamer moet worden opgedoekt als ze om politieke redenen het kabinet steeds dwarsboomt. De senaat heeft dan geen toegevoegde waarde meer, stelt fractievoorzitter van de VVD, Halbe Zijlstra, in een interview met De Telegraaf.

De VVD-fractievoorzitter irriteert het dat het kabinet van PvdA en VVD geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft en daardoor afhankelijk is van de grillen in de Eerste Kamer. Volgens Zijlstra is de Eerste Kamer bedoeld om de kwaliteit van wetgeving te toetsen. Als wetsvoorstellen voldoen en ze toch worden weggestemd, kan de senaat beter worden afgeschaft.

“Als de Eerste Kamer het politiek primaat van de Tweede Kamer continu gaat ondermijnen, dan krijg je een dubbeling van rollen. Dan heeft de Eerste Kamer geen toegevoegde waarde.”

Zijlstra stelt dat je voor een meerderheid van 38 zetels in de Eerste Kamer een coalitie moet vormen van ongeveer honderd zetels in de Tweede Kamer.

“En als je dat hebt, zijn er over twee jaar provinciale verkiezingen, treedt er vervolgens een nieuwe senaat aan, en moet je weer gaan schuiven. Ik ga er nog steeds van uit dat de senaat gewoon zijn authentieke rol oppakt. Als dat niet zo is, creëert men een onbestuurbare situatie.”

Politiek redacteur van NRC, Tom-Jan Meeus, relativeert het pleidooi van Zijlstra op Twitter:

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Senaat opheffen kost minimaal 2 kabinetsperiodes. Dus de straf zal wat laat opgelegd worden, mocht 1e Kamer nu nog niet luisteren #zijlstra

Pechtold: late bekeerling is welkom

Het idee van Zijlstra is door andere partijen smalend ontvangen. D66-leider Alexander Pechtold twittert licht cynisch:

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Zou een ceremoniële Senaat een idee zijn @HalbeZijlstra ?

ChristenUnie-leider Arie Slob grapt:

Twitter avatar arieslob Arie Slob Lag in de tandartsstoel en hoor via de radio dat Halbe Zijlstra de Eerste Kamer nog één keer waarschuwt. Schrikken!!!!!!!

Sybrand van Haersma Buma, leider van het CDA, noemt het voorstel op BNR ‘bizar’ en een ‘onzinnige discussie’:

“Wat ‘ie in wezen zegt is dat zolang de Eerste Kamer voor de kabinetsplannen stemt, dat inhoudelijk is en de Eerste Kamer mag blijven. Maar is de Eerste Kamer kritisch en tegen plannen van het kabinet, dan is dat politiek en moet ‘ie ook meteen weg. Maar zo werkt de democratie niet.”

Bovendien vindt Buma dat er van de vermeende opstelling van de senaat het afgelopen half jaar weinig is gebleken:

“Dus 1: waar heeft hij het eigenlijk over? Maar 2: het kan toch niet zo zijn dat de fractievoorzitter van de grootste regeringspartij in de Tweede Kamer beslist wat de Eerste Kamer zou moeten vinden en wanneer die zou moeten worden opgeheven als ‘ie te vaak tegen zijn eigen voorstellen is?”

Volgens SP-leider Emile Roemer is Zijlstra gewoon een ‘slechte verliezer’:

Twitter avatar emileroemer Emile Roemer Zijlstra: een kat in het nauw die rare sprongen maakt. Eerste Kamer mag blijven, als het doet wat Zijlstra wil: http://t.co/YC5kjAvZSM