Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Politie heeft gevaarlijke eenlingen in vizier’

De politie heeft ongeveer honderd gevaarlijke eenlingen op het oog. Het gaat om zogenoemde ‘solistische dreigers’ die mogelijk tot geweld kunnen overgaan. Dat staat in een rapport van de Universiteit van Tilburg in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie, schrijft het AD.

Karst T. reed op Koninginnedag 2009 in op het toegestroomde publiek. Zeven mensen kwamen daarbij om het leven.
Karst T. reed op Koninginnedag 2009 in op het toegestroomde publiek. Zeven mensen kwamen daarbij om het leven. Foto ANP / Vincent Jannink

De politie heeft ongeveer honderd gevaarlijke eenlingen op het oog. Het gaat om zogenoemde ‘solistische dreigers’ die mogelijk tot geweld kunnen overgaan. Dat staat in een rapport van de Universiteit van Tilburg in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie, schrijft het AD. In twaalf gevallen wordt al ingegrepen om geweld te voorkomen.

De bedreigers sturen vaak warrige dreigmails of handgeschreven brieven waarin ze geweld aankondigen of doodsbedreigingen uiten. Het gaat veelal om mannen met psychische stoornissen. Het Koninklijk Huis is vaak het doelwit. Verder worden ook landelijk bekende politici, ambtenaren en rechters genoemd.

Volgens de onderzoekers hebben de dreigers een uitzichtloos bestaan en geven ze de koningin of de politiek daar vaak de schuld van. De kans dat zij gewelddadig worden neemt toe door waanbeelden en hallucinaties of als medicijnen niet zijn ingenomen.

Na de aanslag in Apeldoorn op Koninginnedag in 2009 is een speciaal team van politie, psychologen en een psychiater gevormd om gevaarlijke eenlingen beter te kunnen aanpakken. Om hoeveel bedreigingen het exact gaat, is niet duidelijk. Vorig jaar kwam bij het Team Bedreigde Politici 264 meldingen binnen.