Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

'Opgeheven' Nieuw Ensemble musiceert ouderwets goed

Klassiek

Nieuw Ensemble. Gehoord: 18/4, Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam. ****

Het Nieuw Ensemble, sinds dit kalenderjaar afgesneden van rijkssubsidie, is volgens verschillende bronnen opgehouden te bestaan. De organisatie is ontmanteld en de huur opgezegd. Een boegbeeld van de Nederlands ensemblecultuur is verleden tijd. En toch beklom gisteren een springlevend Nieuw Ensemble het podium van het Muziekgebouw.

Musici musiceren nu eenmaal, was de simpele verklaring die werd gegeven. Dan maar pro bono. Als een soort guerrillagezelschap zal het NE voortaan her en der opduiken. De levensvatbaarheid van die uit nood geboren formule moet nog blijken, maar niet alleen is de inzet lovenswaardig, het concert met drie wereldpremières was ouderwets goed.

Misato Mochizuki (1969) vond haar inspiratie voor Outrenoir in de schilderijen van Pierre Soulages, waarin hij zich uitsluitend van de kleur zwart bedient, met de bedoeling daarin een geheimzinnig soort licht te vinden. Dat ‘verder dan zwart’ verklankte Mochizuki in een radicaal en fraai werk, met beperkt materiaal en veel ongewone speeltechnieken, zoals het spelen van grepen zonder de noten aan te blazen of te strijken. De klank was weliswaar donker, maar allesbehalve monochroom.

Emre Kaleli (1987) schreef [no.9:2] 17 Thoughts on a Chamber Concerto speciaal voor het NE. Het ontvouwde zich als een reeks fragmenten voor wisselende bezettingen, die Kaleli telkens behendig uit het ensemble lichtte. [no.9:2] zat propvol ideeën, maar met knap gevoel voor associatie hield de componist zijn kralenketting strak. De nog jongere Brandon Becker (1991) presenteerde Chamber Music, bont en onevenwichtig, maar nieuwsgierig makend. Zelfs opgedoekt blijft het NE nieuw terrein ontginnen.