Links draagt Prodi voor als president Italië

De linkse partijleider Bersani heeft vanmorgen oud-premier Romano Prodi voorgesteld als kandidaat-president van Italië.

Na twee stemmingen gisteren die zonder resultaat zijn gebleven, is het parlement in een gezamenlijke zitting vanochtend opnieuw gaan stemmen. De kandidatuur van Prodi werd op een partijbijeenkomst van de linkse Democratische Partij (PD) die daaraan voorafging, met een staande ovatie ontvangen.

Door Prodi voor te dragen maakte Bersani een dramatische koerswijziging. Hij had woensdag met Silvio Berlusconi, de 76-jarige leider van het rechtse blok, overeenstemming bereikt over de kandidatuur van oud-vakbondsleider Franco Marini. Dat leidde binnen de PD tot grote verdeeldheid. Matteo Renzi, de jongere tegenspeler van Bersani, verwierp de 80-jarige Marini als een „kandidaat uit de vorige eeuw”. Buiten voor het parlement verbrandden partijleden hun lidmaatschapskaart omdat ze iedere vorm van samenwerking met Berlusconi afwijzen. Bondgenoten van Bersani stemden demonstratief op andere kandidaten.

Mede daardoor kreeg geen kandidaat gisteren de tweederde meerderheid die in de eerste drie stemrondes nodig is. In de vierde ronde, die voor het einde van vanmiddag gepland stond, volstaat een absolute meerderheid. Als het linkse blok compact stemt, heeft het maar een paar stemmen van andere partijen nodig om meer dan vijftig procent van de stemmen te halen.

Berlusconi reageerde vanmorgen woedend. Hij kondigde aan dat het rechtse blok, dat gisteren compact op de kandidaat van Bersani/Berlusconi had gestemd, misschien op een andere linkse kandidaat zou gaan stemmen, om te proberen opnieuw verdeeldheid te zaaien. Hij wilde alles op alles zetten om te voorkomen dat Prodi president wordt. Die heeft twee keer Berlusconi verslagen in een verkiezingscampagne, vóór- en nadat hij voorzitter van de Europese Commissie was (1999-2004).

Renzi heeft gezegd dat hij Prodi wil steunen. Niet al zijn aanhangers nemen hem dat in dank af. Sommigen twitterden dat Prodi (74) ook een deel is van de oude politieke garde die Renzi, zoals hij vaak heeft geroepen, naar de sloop wil brengen.