Jasper S. krijgt 18 jaar cel voor de moord op Vaatstra

Jasper S., derde van rechts tijdens de rechtszaak.
Jasper S., derde van rechts tijdens de rechtszaak. Illustratie ANP / Aloys Oosterwijk

De rechtbank in Leeuwarden heeft Jasper S. veroordeeld tot achttien jaar cel voor de moord en verkrachting op Marianne Vaatstra in 1999. Het Openbaar Ministerie eiste drie weken geleden twintig jaar cel tegen de 45-jarige Friese boer.

In het 21 pagina’s tellende vonnis stellen de rechters dat uit een oogpunt van vergelding iedere straf te licht zou zijn, maar dat vergelding in een rechtsstaat ook grenzen kent. Het werkte strafverzwarend dat S. ‘nietsontziend’ te werk is gegaan. De rechtbank noemde de gevangenneming van Vaatstra ‘ijzingwekkend’:

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Rechtbank noemt het “ijzingwekkend” als je je realiseert hoe Marianne haar laatste momenten in eenzaamheid heeft doorgebracht. #Vaatstra

S. sleurde Vaatstra van haar fiets, zette haar een mes op de keel en trok haar mee naar een weiland. Daar verkrachtte hij haar zowel vaginaal als oraal. Daarna raakte hij in paniek; hij wurgde Vaatstra eerst met haar beha, maar toen ze daarna nog ademde, sneed hij drie keer haar hals door. Vaatstra overleed vervolgens door een combinatie van verwurging en massaal bloedverlies.

Rechtbank: S. had genoeg tijd om zich te bedenken

De rechtbank achtte S. volledig toerekeningsvatbaar. Volgens de rechtbank was er sprake van voorbedachten rade aangezien S. genoeg tijd had om zich te bezinnen na de verkrachting:

Twitter avatar SaskiaBelleman Saskia Belleman Jasper S. dacht na over gevolgen gezin, en kon zich dus ook bezinnen op zijn daad. Moord bewezen. #Vaatstra

Bij het bepalen van de strafmaat hielden de rechters er ook rekening mee dat familieleden Vaatstra naakt en verminkt aantroffen. Dat beeld raken ze vermoedelijk nooit meer kwijt. Vader Bauke Vaatstra zei daar ooit over:

“Ik zie het elke avond, ik zie het elke nacht. Ik heb haar zien liggen, als een beest afgeslacht. Ik kon haar niet helpen.”

Bauke Vaatstra: typische reactie van S.

Jasper S. was zelf overigens niet aanwezig bij de uitspraak. Vader Bauke Vaatstra zei in een reactie na het vonnis dat S. door zijn afwezigheid “weg te lopen voor de feiten”. Bauke Vaatstra noemde de afwezigheid van S. ‘typisch’. Volgens de advocaat van S., Jan Vlug, woonde S. de uitspraak “om persoonlijke redenen” niet bij.

Bauke Vaatstra wil wel proberen ooit met S. in gesprek te komen, maar vergeven zal hij S. nooit: “van mijn leven niet”. Ook zei hij dat hij niet zit te wachten op een hoger beroep: “Laat het maar gebeurd zijn.”

Het OM zegt in een reactie dat het op voorhand ‘niet ontevreden’ is over de achttien jaar celstraf die Jasper S. heeft gekregen voor de moord op Marianne Vaatstra in 1999. Het verschil met de eis van het OM van twee jaar is “iets om over na te denken”, zegt een woordvoerder tegen Novum. Het OM gaat het vonnis eerst bestuderen alvorens te beslissen over een eventueel hoger beroep.

Advocaten betoogden doodslag

De advocaat van Jasper S., Jan Vlug, overlegt vanmiddag over een eventueel hoger beroep. Maar de insteek is om het erbij te laten. Vlug vindt het wel ‘teleurstellend’ en ‘spijtig’ dat de rechtbank in Leeuwarden moord bewezen achtte en voorbij was gegaan aan doodslag.

S. had zowel de verkrachting als de moord bekend. De advocaten van S. hadden tijdens het proces betoogd dat het geen moord was, maar doodslag. S. zou in paniek hebben gehandeld toen hij het meisje uit Zwaagwesteinde doodde. De verdediging vond een straf van vijftien jaar daarom gerechtvaardigd, ook omdat S. ‘eerlijk en volledig’ zijn medewerking gaf in de rechtbank.

S. zweeg dertien jaar lang

Melkveehouder S. werd in november opgepakt na een groot dna-verwantschapsonderzoek onder duizenden mannen, die ten tijde van de moord in de buurt van de vindplaats van het lichaam woonden. Zijn dna bleek te matchen met dat van het daderprofiel. S. woonde op slechts tweeënhalve kilometer afstand van de vindplaats van Vaatstra. Hij zou dertien jaar lang zijn mond hebben gehouden om zijn familie te beschermen.

In Beeld: na 13 jaar een doorbraak in zaak-Vaatstra