Crisis? Niet in Premier League

Manchester City was vorig seizoen zowel in sportief als financieel opzicht koploper in de Engelse competitie, zo berekende The Guardian.

Waar de economische crisis in Europa om zich heen grijpt en ook het profvoetbal niet spaart, lijkt de Premier League zich aan alle neerwaartse lijnen te onttrekken. De uitgaven én inkomsten in de rijkste voetbalcompetitie ter wereld waren ook in het seizoen 2011-2012 gestegen, zo blijkt uit onderzoek van The Guardian. Van het huidige seizoen zijn nog geen cijfers bekend.

De totale omzet van de Premier League was 2,8 miljard euro, waarvan tweederde (1,9 miljard) werd besteed aan loonkosten. Het leeuwendeel hiervan ging aan spelerssalarissen op. Hiermee stegen de totale loonkosten voor het derde jaar op rij met zo’n 120 miljoen euro.

Ondanks de stijgende uitgaven waren de Engelse clubs vorig seizoen gezonder dan een paar jaar eerder. Vorig seizoen draaiden twaalf van de twintig clubs met verlies, in totaal 241 miljoen euro. Twee seizoenen eerder zorgden zestien clubs nog voor 568 miljoen euro verlies.

Het verlies was vorig seizoen voor de helft toe te schrijven aan Manchester City. De club van sjeik Mansour bracht het recordverlies van 231 miljoen van twee jaar geleden terug tot 116 miljoen vorig seizoen. De twintig clubs hebben samen 2,8 miljard schuld, vooral bij hun eigenaren.

Ondanks een lagere omzet waren de loonkosten van City hoger dan die van stadgenoot United. City besteedde 87 procent van de begroting aan loonkosten. De totale omzet steeg van 180 miljoen tot 271 miljoen.

De inkomsten uit wedstrijden zijn met 27 miljoen euro gemiddeld te noemen. Grootste inkomstenbronnen zijn tv-gelden (103 miljoen) en sponsorinkomsten (142 miljoen) van met name Arabische sponsors. Manchester United had met 375 miljoen de grootste omzet. Iets meer dan de helft ervan ging op aan loonkosten voor spelers en andere werknemers.

United, van de Amerikaanse eigenaar Malcolm Glazer, bleef dankzij deze eigenaar, die een privéschuld op de club afwentelde, een schuld van bijna 500 miljoen met zich mee torsen. De inkomsten uit wedstrijden waren 116 miljoen, tv-gelden leverden 122 miljoen op en uit sponsoring werd 139 miljoen verdiend.

Chelsea, van de Russische miljardair Roman Abramovitsj, besteedde tweederde van de 306 miljoen omzet aan lonen. De clubeigenaar stak afgelopen seizoen nog eens 93 miljoen in de club, waarmee het totaal dat de Rus sinds 2003 aan Chelsea besteedde, op ruim een miljard euro kwam. Vergeleken met het seizoen ervoor daalden de loonkosten licht. De schuld was 5 miljoen, tegen 92 miljoen het seizoen ervoor.