Consumenten iets minder pessimistisch - vertrouwen blijft laag

Zou Rutte’s oproep om te stoppen met somberen nu al geholpen hebben? Consumenten zijn in april iets meer koopgraag en minder somber dan in maart: het consumentenvertrouwen stijgt met 6 punten en komt uit op -35, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen.

Foto ANP / Bas Czerwinski

Zou Rutte’s oproep om te stoppen met somberen nu al geholpen hebben? Consumenten zijn in april iets meer koopgraag en minder somber dan in maart: het consumentenvertrouwen stijgt met 6 punten en komt uit op -35, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen.

Ook in maart was de stemming iets minder negatief dan een maand eerder. De verbeteringen volgen echter op een historisch dieptepunt; het vertrouwen is nog altijd erg laag.

Consumenten zijn in april ook minder negatief over het economisch klimaat voor de komende twaalf maanden net als over hun eigen financiële situatie. Hoewel de koopbereidheid iets verbeterde vindt men het nog steeds geen goede tijd voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies.

Bedrijfsinvesteringen stabiel

De bedrijfsinvesteringen bleven in maart en april onveranderd. In februari daalden de investeringen nog met vijftien procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, de snelste daling in drie jaar tijd. In januari krompen de investeringen met veertien procent. Een verdere verslechtering of verbetering van de investeringen ligt dan ook niet in het verschiet volgens het CBS.

De investeringen in voertuigen dalen volgens het CBS omdat de gunstige belastingregeling voor zuinige auto’s sinds begin dit jaar, is aangescherpt. Daarom besloten veel ondernemers om de investeringen die gepland stonden voor begin dit jaar eerder te doen.

Afnemende investeringen zijn een van de oorzaken van de haperende economie. De investeringen van bedrijven, overheid en consumenten daalden vorig jaar met 4,6 procent. Dat is fors meer dan de daling van 1,4 procent van de consumentenbestedingen. Eind 2009, begin 2010 daalden de bedrijfsinvesteringen nog met ruim twintig procent.