Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Mogelijk tientallen doden en honderden gewonden na explosie fabriek Texas

Omwonenden worden geëvacueerd na de zware explosie vannacht in Waco, Texas.
Omwonenden worden geëvacueerd na de zware explosie vannacht in Waco, Texas. Foto AP/Rod Aydelotte

Bij een verwoestende explosie in een kunstmestfabriek vlakbij de plaats West in de Amerikaanse staat Texas is vannacht een nog onbekend aantal doden gevallen. Gevreesd wordt voor tientallen slachtoffers. Er wordt daarnaast door Amerikaanse media gesproken over honderden gewonden. De oorzaak is nog onbekend.

Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: Texas Dept. of Public Safety: Unknown number of people killed in fertilizer plant explosion.

De explosie was op een afstand van zeventig kilometer hoorbaar en heeft grote schade aangericht aan vijftig tot zeventig nabijgelegen gebouwen. Op deze foto is te zien wat de impact van de explosie is op de omgeving. Het USGS schrijft dat de schok vergelijkbaar is met een aardbeving met een magnitude van 2.1.

‘Veel omwonenden moeten nog worden bevrijd’

Waarschijnlijk zijn tientallen panden ingestort, waaronder een bejaardentehuis met 130 inwoners. Hoeveel gewonden hierbij vielen is nog onduidelijk. Op een satellietfoto is te zien hoe dicht de fabriek bij de naastgelegen woningen stond. Boven het rampgebied is een no-flyzone ingesteld. Uit veiligheidsoverwegingen is daarnaast de elektriciteit in de omgeving van de fabriek afgesloten.

Inmiddels is het halve dorp West, dat 2800 inwoners telt, geëvacueerd. Veel mensen zitten nog vast onder het puin die de brandweer probeert te bevrijden. Gewonden worden op sportvelden in de buurt behandeld. Van de slachtoffers zijn er veel ernstig aan toe, verklaarde een ziekenhuisdirecteur tegenover CNN. De meeste slachtoffers hebben brandwonden, gebroken botten en snijwonden volgens de directeur.

‘Velen zullen de ochtend niet halen’

Tommy Muska, burgemeester van West en zelf vrijwilliger voor de brandweer, was in de buurt van de fabriek op het moment van de explosie. Het aantal slachtoffers is waarschijnlijk groot verklaart hij tegenover CNN:

“Het voelde alsof er een atoombom afging. Er zijn een heleboel mensen gewond. En er zijn een heleboel mensen die hier morgen niet meer zullen zijn.”

‘Brand is onder controle’

Op beelden die vanuit de lucht zijn gemaakt is te zien dat er uren na de explosie nog branden woedden in de verwoeste fabriek en enkele omliggende gebouwen. De brandweer verklaarde in een persverklaring dat de brand inmiddels onder controle is. Eerder werd gevreesd dat deze zich verder zou kunnen verspreiden door voorspelde stormen.

Autoriteiten roepen nog steeds iedereen in de omgeving op het gebied zo snel mogelijk te verlaten. Er zijn giftige gassen vrijgekomen bij de explosie en de angst bestaat dat een tweede grote opslagtank ook zal ontploffen door de brand. De brandweer gaat in de omgeving nu van deur tot deur om mensen te evacueren.

Twitter avatar DFWscanner DFW Scanner PIC - Powerful image of the West, TX explosion. The folks in West need our prayers! http://t.co/fZAbqVpG19

Brandweerlieden kunnen de fabriek momenteel niet in door de giftige gassen, zo verklaart Muska. De burgemeester zei daarnaast tegen CNN dat zes of zeven brandweerlieden aanwezig waren in de fabriek op het moment van de ontploffing. Een woedende brand was volgens hem mogelijk de oorzaak van de explosie. Daarbij kan nog niet worden uitgesloten dat deze is aangestoken. Een onderzoeksteam van de Veiligheidsraad voor de chemische industrie is momenteel naar het rampgebied onderweg om hier snel meer duidelijkheid over te krijgen. Naar verwachting arriveert dit team vanmiddag ter plaatse.

Het lokale televisiestation WFAA doet live verslag van ontwikkelingen rond de explosie. De explosie werd gefilmd door getuigen. Meer beeld is hier te bekijken.

Het exacte aantal slachtoffers blijft voorlopig waarschijnlijk nog onduidelijk, legt NOS-correspondent Wouter Zwart uit: