Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

‘Wij hebben Maradona, de paus en straks ook nog een koningin’

Prinses Máxima mag dan helemaal geïntegreerd zijn, de Argentijnen laten ‘de typische porteña’ niet zomaar gaan. Hun media-aandacht voor de inhuldiging doet weinig onder voor die in Nederland. “Het wordt groot nieuws voor ons”, zegt Inés Capdevila, verslaggever voor La Nación, tegen nrc.nl.

Inés Capdevila, redacteur van de Argentijnse krant La Nación. Foto La Nación

Prinses Máxima mag dan helemaal geïntegreerd zijn, de Argentijnen laten ‘de typische porteña’ niet zomaar gaan. Hun media-aandacht voor de inhuldiging doet weinig onder voor die in Nederland. “Het wordt groot nieuws voor ons”, zegt Inés Capdevila, verslaggever voor La Nación, tegen nrc.nl.

Er is echter één verschil: wij huldigen Willem-Alexander in als koning, zij huldigen Máxima in als koningin. Dat ze staatsrechtelijk van weinig betekenis is mag de pret niet drukken. Máxima en ‘Guillermo’, zoals Willem-Alexander genoemd wordt, zijn in de opmars naar de troon dagelijks nieuws in het Zuid-Amerikaanse land van 42 miljoen inwoners. Alles wordt besproken: het NOS/RTL-interview van gisteren, Amalia, de kleding van Máxima, het draaiboek. La Nación heeft zelfs een aparte rubriek voor de aanstaande koningin ingeruimd.

Op 22 april komt de 40-jarige Capdevila al naar Amsterdam. “En ik weet dat veel andere Argentijnse media ook mensen zullen sturen om de inhuldiging te verslaan”, licht ze toe. Het simpele feit dat “een Argentijnse vrouw koningin wordt” is voor haar landgenoten genoeg om uit hun bol te gaan. “Je zou het een sprookje kunnen noemen.” Normaal gesproken houdt ze zich overigens met ernstigere zaken bezig. “Ik ben buitenlandredacteur en heb van alles verslagen: conflicten, verkiezingen, crises, staatsgrepen, natuurrampen. Maar nog nooit de inauguratie van een koning!”

Het is iets wat je maar één keer in je leven meemaakt, vervolgt Capdevila. “Een stukje geschiedenis waar je getuige van bent. Wat het zo gaaf maakt is het feit dat het goed nieuws is: een heel land dat iets aan het vieren is. Dat is zó anders vergeleken met al die conflicten, crises en rampen waar we normaal gesproken verslag van doen.”

‘Vraagstuk van de dictatuur ligt hier nog erg gevoelig’

La Nación is een conservatief, onafhankelijk dagblad, gevestigd in Buenos Aires en in 1870 opgericht door een president. Het behoort tot de top drie best verkochte kranten: 180.000 op weekdagen, 350.000 op zondagen. “Waarschijnlijk de meest gerespecteerde krant hier”, aldus Capdevila.

In Nederland kreeg de krant aandacht toen Willem-Alexander er uit citeerde. De Nederlandse pers moest maar eens wat meer ‘open bronnen’ raadplegen, zei hij in 2001, in reactie op vragen over de rol van Máxima’s vader Jorge Zorreguieta in het beruchte Videla-regime. Als voorzet verwees Willem-Alexander naar een ingezonden brief in La Nación, uitgerekend van oud-dictator Videla zelf. “Je was een beetje dom”, zo oordeelde Máxima later over haar echtgenoot. Een zinnetje dat een staande uitdrukking werd.

“Zeker, we kunnen er vrij over schrijven”, zegt de journalist over de Nederlandse ophef om Zorreguieta. Het Argentijnse volk zou volgens haar begrijpen dat aanwezigheid van de vader bij Oranje-vieringen een heikel punt is. “Laat ik dit zeggen: het vraagstuk van de dictatuur ligt hier nog erg gevoelig vanwege de pijn, de doden en de verdeeldheid die het naliet.”

‘Typische porteña, inwoner van Buenos Aires’

Argentijnen zien Nederland als een “ordelijk en rijk land”, weet Capdevila. “Waar mensen een comfortabel leven kunnen leiden.” Begrijpen haar landgenoten wel dat de echte macht bij het parlement ligt? “Niet zo, denk ik. Jullie systeem is zo anders dan de onze.”

Ze verzekert dat koningin Beatrix altijd goede pers krijgt in Argentinië. “Als een monarch die zeer geliefd is bij de Nederlanders. Maar ik kan niet zeggen dat Willem-Alexander zo gunstig wordt afgeschilderd: meer als iemand die wat lastig in zijn jeugd was, maar zich nu volwassen gedraagt en verliefd is.”

Zijn vrouw, daarentegen, is “een ster, niets meer, niets minder”. Capdevila: “Ze is ook nog heel Argentijns! Ze ziet er uit en praat als een typische ‘porteña’, zo noemen we de inwoners van Buenos Aires.” Ze is heel beroemd, benadrukt de verslaggever. “Er gaat hier een grap rond: we hebben Maradona, Messi, de paus en straks ook nog een koningin. Alsof we een belangrijk land zijn. Ik denk dat Máxima dus op dezelfde hoogte staat als Messi, Maradona en paus Franciscus.”

Ondanks de Máxima-verering in Argentinië, laat de prinses zich daar zelden horen. “Ze is helemaal niet toegankelijk voor ons”, klaagt Capdevila. “We krijgen nooit de gelegenheid om met haar te spreken. Slechts één keer gaf ze thuis: toen gaf ze antwoord op een vragenlijst per e-mail over haar werk met microkredieten. Het Koninklijk Huis lijkt niet geïnteresseerd in de Argentijnse media. Ik weet niet precies waarom.”

Volg de auteur op Twitter