Werkloosheid verder gestegen tot ruim acht procent

De werkloosheid steeg sinds april 2009 niet zo snel. Inmiddels zit ruim acht procent van de beroepsbevolking zonder werk.
De werkloosheid steeg sinds april 2009 niet zo snel. Inmiddels zit ruim acht procent van de beroepsbevolking zonder werk. Foto ANP/ Erik van 't Woud

De werkloosheid in Nederland is in maart opnieuw fors gestegen. 8,1 procent van de beroepsbevolking zit zonder werk, wat neerkomt op 643.000 personen. Vorige maand was dit nog 7,7 procent.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is het hoogste absolute aantal werklozen sinds het begin van de CBS-metingen in de jaren tachtig.

De stijging van de werkloosheid is de snelste sinds april 2009, meldt persbureau Novum. De werkloosheid neemt het snelst toe onder 25- tot 45-jarigen. In die groep kwamen er in maart zestienduizend werklozen bij.

In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen er gemiddeld 24.000 werklozen per maand bij. Drie maanden geleden was 7,2 procent van de beroepsbevolking werkloos. Sinds juni 2011 is de werkloosheid voortdurend opgelopen. Toen lag deze nog op vijf procent.

Het werkloosheidspercentage was in 1995 voor het laatst 8,1 procent. In absolute getallen is het aantal werklozen te vergelijken met de jaren tachtig, maar het percentage lag toen wel hoger. De beroepsbevolking was toen kleiner dan nu.

Lichte stijging WW-uitkeringen

Het aantal mensen met een WW-uitkering steeg met drieduizend tot driehonderdtachtigduizend, een stijging van 0,8 procent. Er werden 48.000 nieuwe uitkeringen verstrekt en 45.000 beëindigd. 22.000 uitkeringen werden stopgezet wegens werkhervatting, dat was twintig procent meer dan in februari.