Uitgelicht

Film

Kennedy et moi (Sam Karmann, 1999, F). Simon Polaris (Jean-Pierre Bacri, met ongeëvenaard chagrijnige kop) zit in een midlifecrisis. Niets interesseert hem meer. Zijn vrouw gaat onder zijn neus vreemd en wat zijn kinderen uitspoken, zal hem worst wezen. Zijn langverwachte nieuwe roman staat al tijden in de ijskast. Tijd om hulp te zoeken. Hij raakt geobsedeerd door het horloge van zijn therapeut, dat wellicht van president Kennedy is geweest. TV5, 21.00-22.30u.

Le locataire (Roman Polanski, 1976, F). Korte film met Polanski zelf in de hoofdrol, als mensenschuwe archivaris die het appartement betrekt van een zelfmoordenares. Haar nabestaanden en de buren zien in hem de reïncarnatie van de vorige bewoonster. Aanvankelijk weigert hij dat in te zien, niet beseffend wat verbeeldingskracht vermag. Gebaseerd op een verhaal van Topor. TV5, 22.30-23.00u.

Informatief

Egypt – What Lies Beneath. Documentaire uit 2011 over het gebruik van satellieten bij archeologie. Volgens de Amerikaanse archeologe Sarah Parcak is alles was in Egypte tot nu toe is opgegraven een fractie van wat zich nog onder het zand bevindt. Via 3D-simulaties van satellietbeelden toont deze documentaire het oude Egypte zoals we het niet eerder hebben gezien. Canvas, 18.37-19.30u.

Could we survive a mega-tsunami? Wetenschappers buigt zich over de vraag wat de gevolgen zouden zijn van een megatsunami. Een gewone tsunami ontstaat door bewegingen in de aardkorst die de zeebodem doen stijgen of dalen. Zijn grote broer ontstaat ten gevolge van een aardverschuiving of vulkaanuitbarsting. Een eruptie van de Cumbre Vieja op de Canarische Eilanden zou waarschijnlijk resulteren in een 1000 meter hoge golf die aan beide kanten van de oceaan tot een catastrofe zou leiden. BBC 2, 22.00-23.00u.

Outside the court. Documentaire van Marc Isaacs over mensen die berecht worden door de Highbury Magistrates Court in Londen: gewapende overvallers, verstokte dieven, drugsverslaafden, onhandelbare pubers. De cineast observeert hen aan de ingang van het gerechtshof en laat ze hun verhaal doen. Isaacs kampeerde drie maanden aan de ingang van het hof en toont hoe het oog van de camera soms meer ziet dan dat van de wet. Canvas, 23.15-00.15u.

Amusement

3FM Awards. Rechtstreekse uitzendingen vanuit De Gashouder in Amsterdam. Tijdens de show zullen de prijzen worden uitgereikt voor de beste Nederlandse popacts en -artiesten volgens de luisteraars van 3FM. Met optredens van Kane, Handsome Poets, Douwe Bob, Nielson, Mister and Mississippi, The Opposites, Caro Emerald, Blaudzun en Kensington, dit jaar winnaar van de door een vakjury gekozen Serious Talent Award. 3FM, 19.00 en Ned.3, 20.25u.