Teeven blijft aan als staatssecretaris: motie van wantrouwen verworpen

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens het debat over de zaak-Dolmatov in de Tweede Kamer.
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens het debat over de zaak-Dolmatov in de Tweede Kamer. Foto ANP / Jerry Lampen

Fred Teeven blijft aan als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. De motie van wantrouwen tegen hem werd vanavond verworpen: 98 leden stemden tegen, 48 voor. Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet in de zaak rond de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov dus geen reden de VVD’er weg te sturen, bleek vanavond aan het einde van een lang debat.

Behalve zijn eigen VVD sprak ook coalitiegenoot PvdA steun uit voor Teeven. SGP, PVV en 50Plus steunden een motie van wantrouwen niet, zeiden ze. De bewindsman heeft genoeg toezeggingen gedaan, zei PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt: “Aan het einde van het debat maken we de balans op. Het vertrouwen is er.”

De steun van de PvdA kwam nadat Teeven een onderzoek had toegezegd naar de manier waarop asielzoekers worden behandeld, zoals de PvdA had bepleit. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen dat Teeven vertrekt en hadden daarom gezamenlijk een motie van wantrouwen ingediend. Ook D66, ChristenUnie en CDA hebben die motie gesteund. Deze partijen vonden dat Teeven niet kon aanblijven na de dood van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov in het detentiecentrum in Rotterdam. CDA en ChristenUnie vinden Teeven een goede bewindspersoon, maar vinden dat hij moet aftreden om duidelijk te maken dat de dood van Dolmatov een onacceptabel incident is. Bij een hoofdelijke stemming leverde de motie van wantrouwen geen meerderheid in de Kamer op.

Teeven blijft aan

Teeven zei na afloop van het debat dat tweederde van de kamer vertrouwen in hem heeft. Hij verklaarde dat dat voor hem voldoende was. Hij wekte daarover eerder vanavond twijfel toen hij aangaf met het “het voordeel van de twijfel” van de coalitiepartijen geen genoegen te nemen.

Fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren wekte aan het einde van het debat de ergernis van veel andere partijen in de Tweede Kamer door vanwege deze uitspraak van Teeven een ‘motie van vertrouwen’ in te dienen waar ze zelf niet voor was. Thieme wilde de PvdA zo dwingen expliciet vertrouwen in Teeven uit te spreken.

De motie van Thieme wekte ergernis, omdat ze er zelf niet voor zou stemmen. Thieme zette haar naam onder de motie van wantrouwen van de SP. “Dit is een heel kwalijk spelletje”, brieste PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. “Een weinig respectvol einde van het debat”, zei ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.
Alle partijen stemden uiteindelijk tegen de motie van Thieme.

Dolmatov pleegde in januari zelfmoord in het detentiecentrum in Rotterdam, waar hij ten onrechte was opgesloten. De Tweede Kamer debatteerde donderdag de hele dag over een zeer kritisch rapport over de manier waarop Dolmatov is behandeld.