Stanley Brard verlaat Feyenoord voor Azeri

Hoofd opleidingen Stanley Brard vertrekt na het lopende seizoen bij Feyenoord. De voormalige verdediger wordt academy director bij FC Gabala, een club uit Azerbeidzjan. Hij zal vandaag worden gepresenteerd bij zijn nieuwe werkgever.

Vorig jaar tekende de oud-prof nog een contract voor onbepaalde tijd bij Feyenoord. „Onder leiding van Stanley heeft de jeugdopleiding van Feyenoord zich ontwikkeld tot een van de beste van Nederland”, zei technisch directeur Martin van Geel destijds.

Van Geel liet eerder weten dat de directie Brard deze zeer lucratieve kans gunt. De technisch directeur is ook al enige tijd op zoek naar een geschikte vervanger voor Brard, die het seizoen nog wel afmaakt.

Onder leiding van Brard, die acht jaar lang verantwoordelijk is geweest voor de grote aanwas van talenten bij Feyenoord, zijn bijna dertig jeugdspelers doorgestroomd naar de A-selectie van de Rotterdammers. Negen van hen bemachtigden een vaste basisplaats bij Feyenoord.

Van de tegenwoordige selectie zijn doelman Erwin Mulder, verdedigers Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Terence Kongolo, middenvelders Kelvin Leerdam en Tonny Vilhena en aanvallers Jean-Paul Boëtius en Anass Achahbar onder de hoede van Brard doorgestroomd van de jeugdopleiding op Varkenoord naar het eerste elftal in De Kuip. In 2010, 2011 en 2012 gaven de Nederlandse trainers de opleiding van Feyenoord de Rinus Michels Award voor jeugdopleiding van het jaar.

Als voetballer speelde Brard van 1977 tot 1986 voor Feyenoord. Doorgaans speelde hij als linksback, maar in het kampioensjaar 1983-1984 speelde hij op verzoek van Johan Cruijff, die dat jaar van Ajax was overgekomen, als linksbuiten. Hij werd toen wel ‘het linkerbeen van Cruijff’ genoemd. Van 1986 tot 1993 speelde Brard nog voor RKC.

Na zijn carrière als speler was hij jeugdtrainer en coach van het tweede elftal van Vitesse, hoofdcoach en technisch directeur bij ADO Den Haag en jeugdtrainer bij de Japanse club Nagoya Grampus Eight.

Bij de nieuwe club van Brard speelden tot voor kort de Nederlanders Collins John en Steve Olfers. De tegenwoordige selectie telt onder anderen vier Brazilianen.

Het vertrek van Brard past in een trend – eerder vertrokken onder anderen Henk van Stee (Shakhtar Donetsk en Zenit Sint-Petersburg) en Jelle Goes (Anzhi Makhachkala) als opleider naar Oost-Europa.