Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Rehwinkel 'verrast' door falen politie

Het falen van de Groningse politieorganisatie bij de rellen in Haren heeft Peter Rehwinkel „,verrast”. Terwijl hij toen als korpsbeheerder verantwoordelijk was, kende hij de tekortkomingen van het regiokorps niet, bekende de burgemeester van Groningen gisteren tegenover de raadscommissie veiligheid. PvdA, GroenLinks en SP wilden opheldering over Rehwinkels rol als korpsbeheerder en als voorzitter van de veiligheidsregio in aanloop naar en tijdens de rellen op 21 september.

Een onderzoekscommissie onder leiding van Job Cohen oordeelde dat de politie onvoldoende was voorbereid op escalatie van het ‘feest’ dat ontstond na een verkeerd verzonden uitnodiging via Facebook. Zo stonden er te weinig ME’ers klaar, waren er geen draaiboeken uitgedeeld, en werkte het communicatiesysteem C2000 niet goed.

Het oordeel van de commissie dat Rehwinkel „niet behulpzaam” is geweest en te weinig deed om buurgemeente Haren te helpen, bestreed Rehwinkel omstandig. Bussen met feestgangers uit Haren mochten van de Groningse burgemeester pas zijn stad in nadat de relschoppers gescheiden waren van goedwillende bezoekers, „maar uiteindelijk hebben we ze laten rijden”. En de opmerking van de op 12 maart afgetreden burgemeester Rob Bats van Haren dat hij ‘handjes nodig had’ maar die van de veiligheidsregio niet kreeg, kan Rehwinkel niet plaatsen. „Daar moet ik hem nog over spreken. Dat is nog niet gelukt.”

Met alle 61 burgemeesters uit de politieregio Noord-Nederland wil Rehwinkel vandaag achter gesloten deuren „lessen trekken” uit de rellen. Woensdag praat de Groningse raad er verder over.