Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Minister Schippers kent eigenaren Slotervaartziekenhuis ook niet

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weet het ook even niet meer.
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weet het ook even niet meer. ANP / Martijn Beekman

Minister Edith Schippers weet niet wie de huidige eigenaren van het Slotervaartziekenhuis zijn. Dat is een gevolg van een aandelentransactie bij het Amsterdamse ziekenhuis en de huidige publicatieplicht van besloten vennootschappen.

De minister schrijft dit aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van SP-parlementariër Renske Leijten. Rond het Amsterdamse ziekenhuis woedt een machtsstrijd waarbij door een statutenwijziging en de daarop volgende uitgifte van nieuwe aandelen een vastgoedfirma uit Velsen de directe controle heeft verworven. Deze onderneming heeft verschillende onbekende aandeelhouders.

“Op het moment is het geen openbare informatie wie de aandeelhouders van een bv zijn, tenzij er slechts één aandeelhouder is. In januari heeft het kabinet aangekondigd dat zij een wetsvoorstel voorbereidt om hier verandering in te brengen,” schrijft Schippers.

Zij zegt te hebben begrepen dat ook vóór de aandelenuitgifte sprake was van meer dan één aandeelhouder bij het ziekenhuis.

‘Op eigen houtje’

De vergunning van het ziekenhuis is momenteel in gevaar. Bestuursvoorzitter Aysel Erbudak is geschorst en daarna ontslagen omdat zij volgens de raad van commissarissen te veel “op eigen houtje” opereerde. Het ziekenhuis wordt tijdelijk geleid door president-commissaris Theo Dekker.

Volgens Schippers is het combineren van een bestuursfunctie en een toezichtsfunctie wettelijk gezien “onverenigbaar” en “niet toegestaan”. Daarom doet de inspectie nu vervolgonderzoek naar “mogelijke overtreding” van de eisen die gesteld worden aan een vergunning voor een ziekenhuis.

De minister wil hangende dit onderzoek geen uitspraken doen of het ziekenhuis het verbod op winstuitkeringen in de zorg heeft overtreden en of de raad van commissarissen nog wel onafhankelijk is.