Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Gevangenispersoneel voert 25 april landelijk actie tegen bezuinigingen

Begin april protesteerde het personeel van de koepelgevangenis in Haarlem al tegen de aanstaande sluiting van de gevangenis.
Begin april protesteerde het personeel van de koepelgevangenis in Haarlem al tegen de aanstaande sluiting van de gevangenis. Foto ANP / Olaf Kraak

Het personeel van gevangenissen voert volgende week donderdag actie tegen de bezuinigingen in het gevangeniswezen. De gesprekken tussen de bonden en de Dienst Justitiële Inrichtingen zijn vandaag op niets uitgelopen, maakt Abvakabo FNV bekend namens de drie gevangenisbonden.

De actievoerders reizen op 25 april af naar Den Haag. “De veiligheid in de justitiële inrichtingen blijft daarbij gewaarborgd”, schrijven de bonden. Volgens de medewerkers in gevangenissen wordt de veiligheid van gevangenispersoneel en de samenleving juist wel op het spel gezet door te snijden in de uitgaven aan het gevangeniswezen.

Abvakabo had een ultimatum gesteld. Als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven niet voor zes uur vanavond een streep door de plannen zou zetten, zou een landelijke staking volgen. Aan dat ultimatum is hij volgens Abvakabo FNV niet tegemoet gekomen, bleek na overleg met de bonden vandaag.

Teeven maakte eind maart bekend dat hij 340 miljoen euro wil bezuinigen op het gevangeniswezen door 26 gevangenissen te sluiten, meer gedetineerden in een cel te plaatsen en criminelen een enkelband te geven in plaats van een celstraf. Ruim drieduizend medewerkers dreigen hun baan te verliezen.