Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Een rondje Frankrijk met Alain Caron

Hij heeft hier een vrouw en vier kinderen. Hij presenteert programma’s op de Nederlandse tv. Hij woont al dertig jaar in Nederland, maar „‘ij kan nok steedse à-leen mar zo prât”. Hij is een Fransman in hart en nieren, in mond en maag. Verliefd op zijn geboorteland. En dan vooral op de keuken, de gastronomie.

Hij heeft hier een vrouw en vier kinderen. Hij presenteert programma’s op de Nederlandse tv. Hij woont al dertig jaar in Nederland, maar „‘ij kan nok steedse à-leen mar zo prât”. Hij is een Fransman in hart en nieren, in mond en maag. Verliefd op zijn geboorteland. En dan vooral op de keuken, de gastronomie.

Hij is een bon vivant. En een romanticus. Want waarom is hij ooit naar Nederland gekomen? Voor een vrouw, natuurlijk. Maar waarom kwam zij dan niet naar Frankrijk? Als het eten en het leven daar zo goed is? Stilte… „Jij moet niet vànne dat sort vraak stèll”.

Ik heb het natuurlijk over mijn goede vriend Alain Caron, de kleine Franse cuisinier die bekend is van het programma Masterchef. Hij leerde koken in Parijs en werkte in verschillende sterrententen in Frankrijk. Hij kent alle grote chefs en restaurants, maar ook de best bewaarde culinaire geheimen – ontbijttentjes, marktjes en visserdorpjes.

Goed. Dat is allemaal leuk en aardig voor monsieur Caron. Maar wat hebben wij daaraan?

Nou, hij heeft het allemaal opgeschreven. In twaalf jaar tijd heeft hij zijn liefde, heimwee en chauvinisme gesublimeerd tot een culinaire tour de France. Sinds vorige week ligt zijn levenswerk in de winkel: Tour d’Alain.

Per streek bespreekt hij zijn helden, zoals Alain Ducasse en Paul Bocuse (en peutert bij elk van hen een recept los), de beste restaurants, streekproducten, winkels, markten en wijnhuisjes. Dat maakt Tour d’Alain een beetje een reisgids (die te groot is om mee te nemen) en een beetje een kookboek (met 42 recepten). En een beetje een reisfotoboek van de beste man zelf (wie goed kijkt, ziet hem op de vele kiekjes langzaam zijn haar verliezen).

Maar het staat bol van de informatie. Niet alleen over dure restaurants en poëtische chefs. Juist ook voor de kamperende Franrijkganger. Want daar staan wij natuurlijk weer bekend om.

En zo maken ze volgens Caron een échte gratin dauphinois in de Rhône. Dan kan daar geen discussie meer over bestaan.

Schaaf de aardappels op een mandoline in plakjes van een paar millimeter. Wrijf een ondiepe ovenschaal in met een doorgesneden teen knoflook en vet die in met de helft van de boter. Leg de plakjes dakpansgewijs op elkaar en bestrooi elke laag met peper zout en een beetje nootmuskaat. Meng de crème fraîche met de melk en giet dit over de aardappels tot ze nog net zichtbaar zijn. Verdeel de rest van de boter in vlokjes erover. Bak de gratin 75 minuten in een voorverwarmde over op 160 graden. Bak ze vervolgens op 180 graden in een kwartier goudbruin.

Gratin dauphinois

Voor 4 tot 6 personen:

1 kg enigszins vastkokende aardappels

1 teen knoflook

50 gram boter

250 ml crème fraîche

250 ml volle melk

nootmuskaat