CBP bezorgd over privacyschending door overheid

Jacob Kohnstamm: niet te flexibel omgaan met de bescherming van persoonsgegevens.
Jacob Kohnstamm: niet te flexibel omgaan met de bescherming van persoonsgegevens. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Het verzamelen en koppelen van persoonsgegevens door de overheid is vaak in strijd met de wet. Dat concludeert het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in het vanochtend gepresenteerde jaarverslag. Voorzitter Jacob Kohnstamm waarschuwt hierin voor het ‘ondermijnende effect op het vertrouwen van burgers in de overheid’.

Het CBP constateert dat de overheid steeds meer persoonsgegevens verzamelt en koppelt. “Hierdoor neemt het gevaar van een onzorgvuldige en met de Wet bescherming persoonsgegevens strijdige omgang met persoonsgegevens door de overheid toe”, staat in de terugblik op 2012.

‘Overheid handelt vaak in strijd met de wet’

Volgens het CBP is het essentieel dat burgers erop kunnen vertrouwen dat met de gegevens die zij veelal verplicht moeten afstaan, zorgvuldig wordt omgesprongen. In de praktijk blijkt dat de overheid echter vaak in strijd met de wet handelt. Bovendien is het voor burgers ondoenlijk om na te gaan welke gegevens zich waar bevinden en voor welk doel ze zijn opgeslagen.

Kohnstamm:

“De bescherming van persoonsgegevens is een grondrecht dat juist door de overheid als grootverwerker van persoonsgegevens als geen ander dient te worden nageleefd. Een te ‘flexibele’ omgang met dat grondrecht heeft op de langere termijn ondermijnende effecten op het vertrouwen van burgers in de overheid.”

Het afgelopen jaar constateerde het CBP ook dat meerdere bedrijven in de fout gingen met privacy. Zo gebruikte Albert Heijn de gegevens van bonuskaarten voor persoonlijke aanbiedingen en bleek de NS het reisgedrag van OV-chipkaarthouders gedetailleerd vast te leggen. Ook het VUmc en Eyeworks gingen in de fout met hun veelbesproken realityprogramma op de eerste hulp.

    • Annemarie Coevert