Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wonen

A je to! Er komen nieuwe afleveringen van Buurman en Buurman

Iedereens favoriete bemutste en becoltruide buurmannen maken een comeback. De VPRO kondigde vandaag acht nieuwe afleveringen aan van de culthit ‘Buurman en Buurman’. A je to!

Buurman en Buurman.
Buurman en Buurman. Screenshot van YouTube

Buurman en Buurman komt terug. Van de culthit van Villa Achterwerk zijn sinds 2004 geen nieuwe afleveringen gemaakt. Tot nu toe dan. De makers van de van oorsprong Tsjechoslowaakse serie hebben acht nieuwe avonturen voor de twee kleipoppen bedacht. De VPRO zal ze als marathon uitzenden op 9 juni vanaf 14.15. Kees Prins en Simeon van Leeuwen, die ook de eerdere 78 afleveringen inspraken, keren terug in hun rol.

Voor de mensen aan wie de serie volledig is voorbijgegaan: de buurmannen - twee bemutste oostbloktypes in coltrui- klussen in elke aflevering van zo’n negen minuten. Zelden gaat dit goed. Aan het eind komen ze dan bijna altijd toch tot een oplossing, waarna ze enthousiast ‘a je to!’ (Tsjechisch voor: en dat is het!) roepen. Dat is het wel zo’n beetje. Maar de serie heeft altijd een grote schare fans gehad. Lezers van de VPRO Gids riepen het uit tot hun favoriete Villa Achterwerk-programma aller tijden.

Even ter herinnering een typische aflevering. Hierin gaan de buurmannen schilderen:
http://youtu.be/53UQ7ic8rtI

Alleen in Nederland spreken de buurmannen en hebben ze een naam

De serie van de inmiddels overleden oorspronkelijke makers Lubomír Beneš en Vladimír Jiránek bestaat al sinds 1976 als ‘Pat a Mat’. Tientallen landen hebben het programma uitgezonden, waaronder Duitsland, Zweden en Brazilië, zelfs Irak en Syrië. De Nederlandse versie is in een paar opzichten uniek: zo hebben de buurmannen geen naam en praten ze. Dat doen ze nergens anders.

Vooruit, als opwarmertje voor juni nog even twee afleveringen. Éen Nederlandse over een tuinkabouterissue en voor de nieuwsgierigen: een originele aflevering, dus zonder dialoog, waarin de buurmannen een faxprobleem hebben.

http://youtu.be/3DrZ8EEE_oU

http://youtu.be/tD-pkQc2Rl8