Zijlstra hamert op bezuinigingen

Premier Mark Rutte, D66-leider Alexander Pechtold, VVD-fractieleider Halbe Zijlstra, SGP-leider Kees van der Staaij en Christen Unie fractievoorzitter Arie Slob voorafgaand aan het debat over het sociaal akkoord.
Premier Mark Rutte, D66-leider Alexander Pechtold, VVD-fractieleider Halbe Zijlstra, SGP-leider Kees van der Staaij en Christen Unie fractievoorzitter Arie Slob voorafgaand aan het debat over het sociaal akkoord. Foto ANP/Martijn Beekman

De VVD vindt dat het kabinet moet doorgaan met het terugdringen van het begrotingstekort. Dat is een van de belangrijkste opgaven voor het kabinet, benadrukte fractievoorzitter Halbe Zijlstra vanmiddag tijdens het debat over het sociaal akkoord.

Zijlstra herhaalde dat het waarschijnlijk is dat in augustus toch wordt besloten dat in 2014 extra moet worden bezuinigd als de economische groei tegenvalt. “Ik vind dat we reëel moeten zijn.” De kans dat het tekort de komende maanden kleiner wordt is ‘niet groot’. De VVD zal de drie procent niet loslaten. Het uiteindelijke doel is zelfs begrotingsevenwicht.

Twitter avatar thijsniemant T Niemantsverdriet Zijlstra: misschien zelfs meer dan 4,3 miljard bezuinigen in augustus. #debatsociaalakkoord

Van lastenverzwaringen kan volgens Zijlstra geen sprake zijn

Over onderdelen van het pakket kan wel worden onderhandeld. Maar van nieuwe lastenverzwaringen kan geen sprake zijn. Maatregelen zoals de nullijn in de zorg kunnen allen worden gecompenseerd met een uitgavenbesparing, zei Zijlstra.

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Zijlstra wil niet creatief shoppen in het sociaal akkoord. Hij wil het wel creatief bekritiseren

In het sociaal akkoord is afgesproken dat het pakket aan extra bezuinigingen voorlopig van tafel is. De partijen hopen dat de economie aantrekt, zodat de maatregelen niet nodig zijn. PvdA-leider Diederik Samsom zei woensdag dat het pakket ‘herleeft’ als de economische groei tegenvalt.

Samsom toonde zich tijdens het debat bereid om de komende maanden al in gesprek te gaan met de oppositie over de eventuele extra bezuinigingen. Zijlstra heeft daar ook geen bezwaar tegen, liet hij weten. De deur staat bij de VVD ‘altijd’ open als partijen willen praten over alternatieve voorstellen, zei hij tegen Arie Slob (ChristenUnie).

Zijlstra aangevallen door Wilders

Zijlstra werd hard aangevallen door PVV-leider Geert Wilders. “De VVD en Zijlstra zijn echt volledig de weg kwijt.” Hij wees erop dat het sociaal akkoord zaterdag ‘juichend’ is ontvangen door het ledencongres van de FNV. “Dat was bij de heer Bolkestein of Wiegel niet gebeurd”, verwees hij naar eerdere VVD-leiders.

Zijlstra antwoordde dat hij niet wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid. Hij verdedigde het akkoord, hoewel hij betreurt dat het op een aantal terreinen leidt tot vertraging. Maar de sociale partners verbinden zich tegelijkertijd aan een aantal hervormingen waar al jaren over is gesproken. “En dat is goed.”

‘CDA tekent niet bij het kruisje’

CDA-fractieleider Sybrand Buma zei in het debat niet zomaar in te stemmen met het sociaal akkoord. Het CDA tekent niet bij het kruisje, zei hij.

Buma neemt zijn verantwoordelijkheid serieus om goedkeuring te geven aan wetten, zei hij. “En dat betekent dat wij meer willen dan een stapel papier met goede intenties. Wij willen toetsbare afspraken die we op inhoud kunnen beoordelen”, zei hij. Daarom wil hij dat het akkoord wordt doorgerekend door het Centraal Planbureau.

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Buma vindt het akkoord een prestatie maar hekelt de presentatie ervan. Liever opponeren tegen een beeld dan tegen de werkelijkheid

Pas oordeel van CDA als plannen in de kamer liggen

Een finaal oordeel volgt daarom pas als de plannen in de Kamer liggen. Eerder liet D66-leider Alexander Pechtold ook al weten dat hij nog geen oordeel over het akkoord velt. Buma zegde wel toe het akkoord ‘open’ te bekijken. Het kabinet heeft waarschijnlijk het CDA nodig in de Eerste Kamer om voldoende steun voor de plannen te krijgen.

De CDA’er haalde verder uit naar premier Mark Rutte (VVD), die na het akkoord opriep om op te houden met ‘somberen’ en om geld uit te geven. Hij hoopt daarmee dat de economie aantrekt zodat extra bezuinigingen in 2014 niet nodig zijn. Buma noemde dit ‘ongelooflijk’. “De afdronk is: koop een auto koop een huis en dan komt het goed.”

Maar je kunt een plant niet harder laten groeien door aan de bladeren te trekken, zei Buma. “Je moet de plant water geven.”