Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Koning accepteert ceremoniële rol (en andere nieuwtjes uit het interview)

Het interview werd gelijktijding uitgezonden op Nederland 1 en RTL 4.
Het interview werd gelijktijding uitgezonden op Nederland 1 en RTL 4. ANP / Jerry Lampen

Prins Willem-Alexander heeft geen problemen met het ceremonieel koningschap. Dat heeft hij vanavond gezegd in een televisie-interview met NOS en RTL.

Op de vraag of hij het accepteert als de Tweede Kamer een ceremonieel koningschap wil, zei Willem-Alexander:

“Als het wetgevingsproces democratisch en volgens de regels van de grondwet gaat, accepteer ik alles. Daar heb ik geen problemen mee, daar ben ik koning voor.”

Ook een ceremonieel koningschap kan inhoudelijk zijn, zei Willem-Alexander.

“Zelfs lintjes knippen, het ultieme symbool van het ceremonieel koningschap, kan heel inhoudelijk zijn. Het gaat om waar je voor kiest. Die keuzes kunnen heel erg inhoud geven aan waar je voor staat.”

(Hier vindt u het hele interview. Voor de overige losgeknipte video’s verwijzen we u graag door naar NOS, waar ze een veel uitgebreidere verslaggeving hebben over het interview.)

‘Ik ben er klaar voor’

“Ik denk dat ik er nu echt klaar voor ben om het over te nemen van mijn moeder,” zei Willem-Alexander. Hij stelt dat hij een goede en lange voorbereidingstijd achter de rug heeft: de opvoeding door zijn ouders, zijn opleiding, zijn diensttijd en tal van stages en werkbezoeken.

“Ik heb overal en nergens in het land kunnen kijken en mensen kunnen ontmoeten, en ik heb echt het gevoel dat ik het land nu door en door ken.”

Op de vraag hoe hij hoopt dat mensen op zijn koningschap zullen terugkijken, zei Willem-Alexander dat hij het van wezenlijk belang vindt om ‘iets door te geven aan een volgende generatie dat in betere staat is dan je het hebt ontvangen’. Hij zei dat er de komende tijd veel zal veranderen in Nederland. “Het belangrijkste is dat de koning dat goed oppikt en er nog steeds kan zijn als symbool van continuïteit en eenheid.”

‘Vakantiehuis Mozambique was inschattingsfout’

Willem-Alexander heeft naar eigen zeggen een ‘inschattingsfout’ gemaakt in de affaire rondom zijn vakantiehuis in Mozambique. Hij heeft te lang geprobeerd de aanschaf van de villa te verdedigen.

“Wij zijn mensen, en mensen maken fouten. Daar moet je van leren en zorgen dat het niet weer gebeurt”, zei Willem-Alexander. Ook de aanschaf van hun nieuwe vakantiehuis in Griekenland hebben Máxima en hij eerst voorgelegd aan de minister-president.

Wil eigentijdse koning zijn

Willem-Alexander zei dat hij een koning wil zijn die in een traditie staat en voortbouwt op het werk van zijn voorgangers, maar die ook eigentijds is.

“De enige constante is dat het koningschap langzaam meebeweegt. Je bent een symbool, maar symbool moet wel relevantie hebben.”

Advies van Beatrix: blijf jezelf

Willem-Alexander ziet het als zijn belangrijkste voornemen om zichzelf te blijven als hij eenmaal koning is. Dat is ook het voornaamste advies dat hij van zijn moeder heeft gekregen. “Blijf jezelf, hou je koers vast en probeer niet met alle winden mee te waaien”, verwoordde Willem-Alexander de raad van Beatrix.

Al een jaar op de hoogte

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima waren al ruim een jaar vooraf op de hoogte van het voornemen van koningin Beatrix om afstand te doen van de troon. “Wij wisten het iets meer dan een jaar voordat u het wist”, zei Willem-Alexander tegen de interviewers Rick Nieman en Mariëlle Tweebeeke. Het was voor het eerst dat Beatrix tegen hem begon over haar abdicatie. “Zij heeft gezegd: ik ben nu zo ver dat ik met jou wil gaan praten over termijn waarop ik het aan jou wil overdragen.” Daarover zijn vervolgens verschillende gesprekken gevoerd. Máxima was daar steeds bij aanwezig.

Heeft toespraak al af

De toespraak die Willem-Alexander zal houden bij de inhuldiging op 30 april heeft hij al af.

“Het begon met een vergaarbak van ideeën die ik erin wilde hebben. Dan gaan er heel wat propjes voor de kamer. Die gaan wel de versnipperaar in. (…) Ik denk dat het een heel mooie speech is geworden. Met een paar mensen hebben we er hard aan gewerkt. Het is toch het beginpunt van mijn koningschap.”

Geen persoonlijke stempel op agenda 30 april

Willem-Alexander zei dat hij geen persoonlijk stempel zal drukken op de gebeurtenissen overdag op 30 april.

“Er ligt zoveel vast, daar zal erg weinig van mij persoonlijk in zitten. Op het avondfeest en de activiteiten van het Nationaal Comité Inhuldiging hebben we wel enige invloed gehad.”

Hermelijnen koningsmantel

Willem-Alexander draagt bij de inhuldiging een rokkostuum en de hermelijnen koningsmantel. De mantel is ‘een beetje bijgepoetst en opgelapt’, zei Willem-Alexander. Hij draagt de mantel ondanks het feit dat er bont in zit. “Ik hou absoluut rekening met de gevoelens van mensen, maar een deel van de traditie is het dragen van de mantel. Je staat toch voor continuïteit.”

30 april wordt niet stilgestaan bij lot prins Friso

Op de dag van de inhuldiging zal niet publiekelijk worden stilgestaan bij het lot van prins Friso, die sinds een skiongeluk in coma ligt in een Londense kliniek.

“We zullen er als familie zeker bij stilstaan, maar niet in het openbaar. De inhuldiging is een staatsrechtelijk evenement en geen familie-evenement.”