VVD-prominenten positief over sociaal akkoord

VVD-prominent Hans Wiegel is positief over het sociaal akkoord.
VVD-prominent Hans Wiegel is positief over het sociaal akkoord. Foto ANP / Inge van Mill

Oud-VVD-leiders Hans Wiegel en Ed Nijpels zijn opmerkelijk positief over de afspraken die premier Rutte vorige week met de vakbeweging en werkgevers maakte.

“Prima dat het akkoord er is”, zegt Wiegel. Hij prijst het dat het kabinet ruimte heeft gecreëerd “om in augustus een eigen afweging over bezuinigingen in 2014 te maken”. Het kabinet heeft met de sociale partners afgesproken dat een extra bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro voorlopig van tafel is. Mocht in augustus blijken dat de economie onvoldoende groeit, dan worden er “aanvullende maatregelen” gemomen. Wiegel verwacht in dat geval dat Rutte kiest voor snijden in de overheid in plaats van hogere lasten.

Nijpels: nadelen akkoord wegen op tegen voordelen

Ook Nijpels noemt het akkoord “van groot belang”. De nadelen – uitstel van de hervorming van WW en ontslagrecht tot 2016 – wegen volgens hem ruim op tegen de voordelen van arbeidsrust en steun in de Eerste Kamer. Als hij in Ruttes positie had gezeten, zegt Nijpels, “zou ik het zeker ook gesloten hebben”.

Hij vindt wel dat de spraakverwarring die binnen de VVD is ontstaan over het uitstel van de extra bezuinigingen “nogal ongelukkig” is. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei afgelopen zondag in het tv-programma Eva Jinek op Zondag dat hij het voorlopig schrappen van het bezuinigingspakket “een beetje een rare constructie” vindt.

Dezentjé-Hamming: akkoord geeft vakbonden zelfvertrouwen

Een andere VVD-prominent, oud-Tweede Kamerlid Ineke Dezentjé-Hamming, is vandaag in NRC Handelsblad ook positief over het sociaal akkoord. Volgens Dezentjé, voorzitter van de werkgeversorganisatie in de technologische industrie (FME), heeft het akkoord de vakbonden weer zelfvertrouwen gegeven. Ze denkt dat de industriële export dit en volgend jaar voldoende bijdraagt om nieuwe bezuinigingen in augustus te voorkomen. Dezentjé:

“Ik sluit niet uit dat onze bijdrage aan de export van dien aard is dat de economische groeicijfers, waar sociale partners en het kabinet nu van uitgaan, te realiseren zijn. Vorig jaar is de omzet van de technologische industrie met 3 procent gestegen en de export met 5 procent toegenomen. Ook voor dit jaar rekenen we op een stevige exportgroei van zo’n 4,5 procent.”

Mocht er in augustus tóch bezuinigd moeten worden, dan is het voor haar “geen automatisme dat een bezuinigingspakket er inhoudelijk hetzelfde uit moet zien als nu door het kabinet is voorgesteld”.