Van walviskots tot kunstneus, proefschriften in twee minuten

Hyena’s zijn meer verwant aan katten dan aan honden. Toch lijken ze meer op honden, en dat komt door hun dieet en gedrag. Onderzoeker Jack Tseng heeft met behulp van 3D-scans schedels en gebitten in kaart gebracht en stelt vast dat zelfs de volgorde waarin bepaalde kenmerken in de evolutie verschijnen, dezelfde is. Dit is

Hyena’s zijn meer verwant aan katten dan aan honden. Toch lijken ze meer op honden, en dat komt door hun dieet en gedrag. Onderzoeker Jack Tseng heeft met behulp van 3D-scans schedels en gebitten in kaart gebracht en stelt vast dat zelfs de volgorde waarin bepaalde kenmerken in de evolutie verschijnen, dezelfde is.

Dit is de nieuwste aflevering in de serie Two Minute Thesis. Tekenaar Jorge Cham heeft op zijn kanaal PHD Comics promovendi uitgedaagd: wie kan in twee minuten zijn proefschrift beschrijven? Promovendi mochten hem een audiofile sturen. De aardigste zou hij voorzien van beelden.

Een van de eerste video’s in de serie gaat over amber, een materiaal dat ontstaat uit braaksel van walvissen en dat gebruikt wordt bij de fabricage van parfums. Een andere behandelt de werking van een kunstmatige neus die de versheid van fruit kan beoordelen en explosieven kan detecteren.

Er volgen nog vijf afleveringen, met onderwerpen als quantumcomputers, verdediging van planten tegen parasieten, en bloedsuiker meten zonder te prikken.