Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Taakstraf’ auteur voor schending privacy moeder

Daan Heerma van Voss (links) en Suzanne Holtzer (Tekening Paul Steenhuis)

Felix Rottenberg was rechter, Gerard Spong aanklager in een literair tribunaal tegen de jonge schrijver Daan Heerma van Voss.
„Ik hou wel van jongemannen die hun ziel aan de duivel verpatsen en dan een beroep doen op een oudere, ervaren heer”, zei Gerard Spong (66) gisteravond in toga tegen schrijver Daan Heerma van Voss (27). Spong had de rol van aanklager in een literair tribunaal waarin Heerma van Voss terechtstond. Volgens Spong had Heerma met zijn roman De vergeting de privacy van zijn familieleden en vrienden geschonden – en zijn ziel aan de duivel verkocht.

Rechter Felix Rottenberg moest daarover oordelen. Heerma van Voss’ uitgever Suzanne Holtzer (De Bezige Bij) was de verdediger van de jonge schrijver, die het tribunaal zelf met zijn uitgever georganiseerd had.

Voornaamste getuige was Heerma van Voss’ eigen moeder, hoogleraar sociologie en schrijfster Christien Brinkgreve, die op verzoek van de aanklager uitlegde waarom haar privacy geschonden zou zijn: in zijn roman over een aanval van Transient Global Amnesia (totale vergeetachtigheid), beschrijft Heerma dat zijn vader hem op schoot nam als hij vroeger benauwd was. „Terwijl ik dat was”, aldus Brinkgreve. Er was ook een vriend die zich erover beklaagde dat hij in het boek een ‘notoire rukker’ en zuiplap genoemd werd.

Het was soms vermakelijk, maar scherp of urgent werd dit ruim twee uren durende tribunaal nergens. In lange betogen werd uiteengezet hoeveel vrijheid een schrijver zou moeten hebben om de werkelijkheid naar zijn hand te zetten. Holtzer verdedigde die vrijheid, en haalde de rechtszaak tegen W.F. Hermans aan, die echt voor de rechter stond in 1952, omdat hij in zijn roman Ik heb altijd gelijk het katholiek volksdeel gekwetst zou hebben: hij werd vrijgesproken. Holtzer: „Een schrijver moet nu zijn eigen vijanden creëren, desnoods zichzelf.”

Heerma werd vrijgesproken door rechter Rottenberg, met een kleine taakstraf: het schrijven van een excuusbrief aan zijn moeder.