Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Oppositie: te vroeg voor oordeel over sociaal akkoord - “jojo-beleid”

Rutte voor aanvang van het debat.
Rutte voor aanvang van het debat. Foto ANP / Martijn Beekman

De oppositie heeft het debat in de Kamer over het sociaal akkoord vandaag kritisch afgetrapt. De partijen hebben er niet veel vertrouwen in. Ook vinden ze het nog te vroeg voor een goed oordeel over het akkoord.

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat er nog veel te veel onduidelijkheden zijn en hekelde het “gejojo” van het kabinet. Zo wees Pechtold erop dat FNV-voorman Ton Heerts heeft gezegd dat de extra miljardenbezuinigingen van tafel zijn, maar dat is tegengesproken door VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. Pechtold:

“Er is op dit moment veel onduidelijk, veel onzekerheid. De enige zekerheid vandaag is dat het regeerakkoord wordt hervormd.”

Eger vindt Pechtold dat hervormingen worden uitgesteld:

“Als het om hervormen gaat, is het in Den Haag altijd te vroeg of te laat. Maar nooit vandaag.”

Pechtold drong er op aan met “perspectief” en “leiderschap” te komen om het vertrouwen te herstellen:

“De premier zegt: als je nu geen geld uitgeeft, kom ik het in september halen. Zo’n bezwering overtuigt niet.”

Oppositie is bang dat extra bezuinigingen alsnog noodzakelijk zijn

De oppositie was eensgezind in de vrees dat alle bezuinigingen in augustus “gewoon weer op tafel liggen”. Het kabinet hoopt dat de economie weer aantrekt en dat extra bezuinigingen niet nodig zijn straks. SGP-voorman Van der Staaij zei dat het kabinet daarmee een voorschot lijkt te nemen op economische groei, zodat aanvullende bezuinigingen niet nodig zijn.

“Waarop is dat vertrouwen gebaseerd? Je kan best op wonderen hopen, maar je kan er niet op rekenen.”

PVV: mensen hebben geen geld meer

PVV-leider Geert Wilders vindt het vooral een gemiste kans dat in het akkoord “geen cent” belastingverlaging zit. Hij hekelde de oproep van Rutte aan consumenten om niet te somberen en weer te spenderen:

“Door alle belastingen hebben mensen helemaal geen geld meer om uit te geven. In augustus liggen alle bezuinigingen gewoon weer op tafel. Het volk van Nederland gelooft er niet meer in.”

Twitter avatar wmbakhuizen Michiel Bakhuizen Wilders trekt meteen hard van leer: ‘Rutte is de beste premier die de PvdA heeft gehad’ #sociaalakkoord

SP: Complimenten voor snelheid

SP-leider Roemer had complimenten voor de snelheid waarmee het akkoord is bereikt en de koers, maar hij heeft kritiek op de bezuinigingen en de afbraak van de sociale werkplaatsen en de thuiszorg. Het akkoord gaat niet ver genoeg.

“Het beleid van het kabinet heeft de crisis verdiept en verergerd. Het kabinet bezuinigt op mensen, in plaats van op de economie.”

Om die reden wil Roemer evenals het CDA het akkoord op de afzonderlijke onderdelen beoordelen. De SP-leider zei aan het begin van zijn spreektijd nog dat hij naar Rutte zijn oproep had geluisterd om te consumeren en afgelopen zaterdag onder andere een nieuw tapijt had gekocht, uit eten was geweest en had getankt: “Zo, crisis opgelost”, grapte Roemer.

Groenlinks: voodoo-economie in het Torentje

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik omschreef die oproep van Rutte om te stoppen met “somberen” zelfs als dat de “voodoo-economie bezit heeft genomen van het Torentje”.

“Terwijl nu ook het IMF weer krimp voorspelt, bezweert de leider van ons land de kwade geesten van de economie door heel hard te wensen dat het beter gaat. Ga naar het café en geef een rondje. Dan halen we de drie procent en kunnen de bezuinigingen in de nieuw aangeschafte ijskast. Dat werkt niet. Als je het vertrouwen wilt herstellen, moet nu kiezen om extra te bezuinigen of niet.”

Thieme: kabinet kent zichzelf wachtgeld toe

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, stak ook flink de draak met Rutte om vooral geld uit te geven. Ze vindt dat het kabinet zichzelf “wachtgeld heeft toegekend zonder zichzelf demissionair te verklaren”.

“Lach veel, geef geld en dan komt het vanzelf allemaal wel goed met de economie, zeker nu het weer voorjaar is. Dat is wat dit kabinet zegt.

En passant maakte ze nog even reclame voor haar boek dat binnenkort uitkomt.

Lees hier meer over het debat vandaag