Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Ook een brief met ‘verdachte substantie’ aan Obama geadresseerd

Het 'Hazardous Materials Response Team' op de plek waar een brief met ricine werd bezorgd voor senator Roger Wicker.
Het 'Hazardous Materials Response Team' op de plek waar een brief met ricine werd bezorgd voor senator Roger Wicker. AP / Molly Riley

In de Verenigde Staten is een brief aan president Obama met daarin een ‘verdachte substantie’ onderschept. Vannacht werd ook al een met gif gevulde envelop in een postkamer van het Congres in Washington gevonden. Dat melden de verschillende internationale persbureaus.

Die bevatte het dodelijke gif ricine en was gericht aan de Republikeinse senator Roger Wicker uit Mississippi. Uit een eerste onderzoek zou blijken dat de envelop die naar Obama is gestuurd ook ricine bevat, maar dat is pas met zekerheid te zeggen na een uitgebreider onderzoek. Volgens deze journalist van Fox News is de brief wel van dezelfde afzender.

Twitter avatar ChadPergram Chad Pergram Letter sent to Obama from same sender in MS that also sent letter to Sen. Roger Wicker (R-MS).
Twitter avatar ChadPergram Chad Pergram Letters sent to Obama & Wicker contain similar language and are signed identically.

De brief was nog niet bezorgd bij het Witte Huis toen deze werd onderschept. Een deel van het Congres is ontruimd in verband met het onderzoek naar de verdachte enveloppen. Ook wordt er één persoon ondervraagd in verband met de zaak. De FBI laat weten dat het onderzoek nog in volle gang is, maar dat er geen aanwijzingen zijn dat de brieven verband houden met de aanslagen in Boston.

Wel dragen de verdachte brieven in de Verenigde Staten bij aan de nerveuze stemming sinds de dubbele explosie bij de Boston Marathon, schreef onze correspondent Guus Valk vandaag.

“Twee dagen na de aanslagen wil de FBI laten zien dat zij paraat is en volop gemobiliseerd. Alleen al in Boston zijn meer dan 1.000 agenten ingeschakeld voor het onderzoek. De straten rond de explosie zijn door de FBI gesloten. Geheim agenten spreken in de vertrekhallen van de luchthaven iedereen aan die het blauwgele shirt van de marathon draagt. (…) De FBI en politie zijn niet alleen in Boston, maar overal in het land paraat. Een deel van luchthaven LaGuardia in New York werd ontruimd na de vondst van een verdacht pakket. Een vliegtuig in Boston werd aan de grond gehouden omdat twee mannen Arabisch spraken. Ook elders in het land waren zulke incidenten.”

Ricine wordt ook wel als biologisch wapen ingezet. Een hoeveelheid vergelijkbaar met een korrel zout is al dodelijk voor mensen. Ricine is een uiterst giftig eiwit dat verbluffend makkelijk is te winnen uit de bonen van de wonderboon (Ricinus communis). Deze worden gekweekt voor de hoogwaardige olie die eruit te winnen is. Diverse terroristen hebben geprobeerd het gif uit de bonen te halen. Voor de paraplumoord op de Bulgaar Georgi Markov (1978) werd ricine gebruikt.