Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Het verhaal van de dode aap in de groentelade (2)

“Het was een aap en we vonden hem in een groentelade.” Zo begon gisteren de speurtocht naar het verhaal achter de dode aap die de politie aantrof in een woning in Dordrecht. Vandaag hebben we wat antwoorden.

ANP / Robin Utrecht

“Het was een aap en we vonden hem in een groentelade.” Zo begon gisteren de speurtocht naar het verhaal achter de dode aap die de politie aantrof in een woning in Dordrecht. Opvallend, zeker ook omdat er een paar weken geleden bij een controle op de A2 ook al een in stukken gesneden aap op de achterbank van een auto werd aangetroffen.

Voor wie deel 1 van dit verhaal heeft gemist, lees het hier terug. Vandaag hebben we wat antwoorden, met dank aan AD De Dordtenaar.

Gestolen aap uit dierenpark Wissel?

In de comments, op Twitter en via de feedbackknop vroegen meerdere mensen zich af op de aap misschien niet één van de zeldzame dwergaapjes was die onlangs uit Dierenpark Wissel bij Epe werden gestolen. Voor de NOS nam Gerri Eickhof deze zaak toen zeer hoog op. Want wat zou er toch met de verdwenen zilveroeistities, pinchés en pygmeetjes zijn gebeurd? Bekijk de bloedstollende reportage van crimereporter Eickhof:

Maar nee, de aap in de groentelade is geen aap uit het dierenpark. De Stentor zocht dat gisteren al uit. Hoewel het onderzoek naar de diefstal in Wissel op een dood spoor lijkt te zijn beland, gaat men er niet van uit dat de (kleine) apen in de pan zijn beland.

AD De Dordtenaar, de ochtendkrant voor het Eiland van Dordrecht en omstreken, kwam vanochtend wel met wat antwoorden. Verslaggevers zijn gisteren in de Dordtse wijk Crabbehof op zoek geweest naar de Afrikaanse eigenaar van de dode aap. En ze hebben hem gevonden.

‘Als je aap tegenkomt, koop je het gelijk’

Alain, afkomstig uit Congo, is verbaasd en woedend over het feit dat het apenlijkje in beslag is genomen, zegt hij tegen de verslaggevers van de krant.

“Een aap is toch geen drugs? Dit is voor ons gewoon vlees. Jullie eten toch ook van alles? (…) Aap lijkt wel wat op varken, maar het heeft een sterkere smaak.”

Volgens Alain kocht zijn huisgenoot Papi het dier voor 100 euro op de Afrikaanse markt Marché Dejean bij metrostation Chateau Rouge in Parijs, een markt die bekend staat om bushmeat, vlees afkomstig van de jacht op wilde dieren. Alain in het AD:

“Het is zó lekker, maar moeilijk te krijgen en daarom erg duur.”

Alain eist nu dat hij het dier terugkrijgt. Dat zit er niet in, zo laat het OM weten, aangezien je alleen aap (dood of levend) in bezit mag hebben met de juiste papieren. Alain heeft eerder kans op een geldboete van tussen de 700 en 1050 euro, afhankelijk van wat voor aap het blijkt te zijn. Dat onderzoek loopt nog en is - zo bleek gisteren aan de hand van het verhaal over de aap op de achterbank - een stuk ingewikkelder dan je zou verwachten.

‘Consumptie van bushmeat is gewoongoed’

Maar voorlopig is het verhaal over de dode aap in de groentelade dus rond.

Alain komt uit Congo, net zoals de mensen die eerder op de A2 werden gepakt met delen van de aap op hun achterbank. In Congo - en in andere Afrikaanse landen is het eten van bushmeat namelijk heel gewoon. Dat mailde ook een lezer vanochtend, die net is teruggekeerd na een reis van 14 maanden door 34 Afrikaanse landen:

Met name in Centraal-Afrikaanse landen als DRC, Congo, Gabon en Kameroen is de consumptie van bushmeat gewoongoed. Grote delen van deze landen zijn bedekt met (regen)woud en dat biedt een rijk palet aan al dan niet smakelijk voedsel. Omdat Afrikanen in deze landen weinig veeteelt bedrijven en wel behoefte hebben aan vlees, wordt vaak vlees uit het woud gehaald. No matter what. Als je over de doorgaande junglewegen van deze landen rijdt, wordt overal langs de kant van de weg door de dorpelingen de catch of the day aangeboden.

Dat is een situatie waar milieuorganisaties als WNF en IUCN zich ernstig zorgen over maken, want voor veel soorten apen en halfapen dreigt uitsterving.

Als je ergens aap tegenkomt…

Het vlees wordt ook illegaal geëxporteerd naar Europa, waar het veel meer geld oplevert.

Het AD haalt dit onderzoek uit 2010 aan, waarin wetenschappers bij de douane op het Parijse vliegveld Charles de Gaulle onderzoek hebben gedaan naar illegale handel. Bij 29 vluchten uit 14 Afrikaanse landen werden 134 passagiers gecontroleerd. Daarvan hadden negen reizigers in totaal 188 kilo illegaal vlees bij zich. Van apen, maar ook knaagdieren en krokodillen.

Dat vlees koop je vervolgens op markten als Marché Dejean. Goedkoop is het niet, maar dat deert voor de mensen die apenvlees heerlijk vinden niet. Congolees Alain vandaag in het AD:

“Als je ergens aap tegenkomt, koop je het gelijk. Het is mijn lievelingseten. Ik eet het het liefst met pindasaus en groenten, zoals spinazie.”