Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Immigratie

‘Fout vinkje’ bij driehonderd lotgenoten Dolmatov

Foto EPA / Sergey Dolzhenko

Iets minder dan driehonderd asielzoekers zijn in het computersysteem van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) net als de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov ten onrechte als verwijderbaar geregistreerd. Geen van hen is echter ten onrechte in bewaring gesteld of uitgezet, antwoordt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) op Kamervragen (pdf).

Ook zijn er tussen medio 2011 en februari dit jaar minstens zeven asielzoekers ten onrechte uitgezet of overgedragen. Alle zeven asielzoekers zijn op last van een rechter teruggehaald naar Nederland, aldus Teeven.

De circa driehonderd asielzoekers hadden net als Dolmatov beroep ingesteld tegen de afwijzing van hun asielaanvraag. Dat gebeurde in de periode van medio 2011 tot februari dit jaar.

Dolmatov hing zichzelf op 17 januari op in zijn cel in een detentiecentrum in Rotterdam. Zijn asielaanvraag in Nederland was afgewezen en hij zou naar Rusland worden uitgezet.

De Inspectie Veiligheid en Justitie velde vorige week vrijdag een snoeihard oordeel over het handelen van de overheid ten aanzien van de Rus. Uit het rapport blijkt onder meer dat meerdere organisaties in de vreemdelingenketen onzorgvuldig gehandeld hebben. Zo werd door de IND in het systeem ingevoerd dat Dolmatov uit Nederland verwijderd mocht worden. Dit bleek een foutieve invoer, omdat er nog een beroep liep.