Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beurzen en beleggen

Beursgang Amerikaanse tak ING moet miljard euro opleveren

Het logo van de ING bank op het dak van het kantoor aan de Delftse Poort in Rotterdam. Foto ANP / Marten van Dijl

ING wil een kwart van de aandelen in zijn Amerikaanse tak ING U.S. naar de beurs brengen voor een prijs van 21 tot 24 dollar per aandeel (zestien tot achttien euro). Dat maakte de bank en verzekeraar gisteravond bekend. In totaal moet de beursgang anderhalf miljard dollar opleveren (1,1 miljard euro).

ING wil achthonderd miljoen tot negenhonderd miljoen dollar van de opbrengsten gebruiken om de schuldenlast van het concern te verminderen. Als veel investeerders zich bij ING melden voor grote pakketten aandelen, wil ING meer aandelen aanbieden, waardoor het eigen belang kan dalen tot 71 procent.

Dat ING zijn Amerikaanse investerings- en verzekeringsactiviteiten wilde afstoten door een beursgang was al bekend. ING moet zijn verzekeringsactiviteiten van de Europese Commissie verkopen omdat de bank tijdens de kredietcrisis staatssteun kreeg. Om die reden verkocht ING in 2011 ook al de Amerikaanse internetspaarbank ING Direct voor 9 miljard dollar aan de Amerikaanse bank Capital One.

Eind vorig jaar werd bekend dat ING van de Europese Commissie meer tijd krijgt voor het opsplitsen van het bedrijf in een bank en een verzekeraar. De afsplitsing moet uiterlijk eind 2018 gerealiseerd worden, in plaats van 2015. ING heeft tot nu toe 10,2 miljard euro aan staatssteun terugbetaald, waarvan 7,8 miljard aan verleende steun en 2,4 miljard aan rente en premie.