‘AIVD voorkwam aanslag van Al-Qaedaterroristen in Europa’

Buitenkant van het AIVD-kantoor in Zoetermeer.
Buitenkant van het AIVD-kantoor in Zoetermeer. Foto ANP / Lex van Lieshout

De AIVD heeft voorkomen dat drie terroristen van Al-Qaeda een aanslag in Europa konden plegen. De inlichtingendienst leverde eind vorig jaar belangrijke informatie aan collegadiensten in het buitenland die leidde tot de aanhouding van het drietal, schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk in een Kamerbrief over het jaarplan 2013 van de AIVD, die eerder deze maand naar de Kamer is gestuurd.

De minister schrijft:

“Nederlandse strijders in het buitenland vormen in de eerste plaats een bedreiging in deze landen zelf, maar voorbeelden van uitgevoerde aanslagen in andere Europese landen (zoals in maart vorig jaar in Toulouse op een joodse school) laten zien dat zij ook kunnen overgaan tot het plegen van aanslagen in Europa. Eind 2012 heeft de AIVD op dit terrein nog belangrijke informatie kunnen leveren aan buitenlandse collega-diensten die heeft geleid tot de aanhouding van drie Al Qa’ida terroristen die naar Europa waren gestuurd voor het plegen van een aanslag.”

Verdere details over de aanhoudingen wil een woordvoerder van de minister aan persdienst Novum niet geven, omdat de bronnen van de AIVD dan in gevaar zouden kunnen komen. Hij verwijst naar de Kamerbrief. Het jaarplan zelf is vanwege zijn inhoud staatsgeheim.

Nederlandse strijders in het buitenland nemen toe

In de brief schrijft de minister ook dat het aantal Nederlanders dat zich aansluit bij jihadistisch-terroristische netwerken in onder meer Pakistan, Somalië en Syrië de afgelopen tijd is toegenomen van enkelen naar tientallen. Ook zouden Nederlanders binnen die netwerken een steeds “prominentere” plaats innemen.

Nederlandse strijders zouden vooral een probleem zijn voor de landen waar zij actief zijn, maar de minister wijst erop dat zij ook in Europa kunnen toeslaan. Vorige maand verhoogde Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof het dreigingsniveau terrorisme naar substantieel. Door een toegenomen aantal jihadreizigers naar Syrië zou de kans op een aanslag in Nederland zijn toegenomen.

De AIVD wil volgens Plasterk meer zicht krijgen op Nederlanders die naar verdachte landen reizen. Zo moet worden voorkomen dat zij een aanslag in Nederland of een ander land plegen.