Testmedicijnen sneller beschikbaar voor uitbehandelde patiënten

Foto ANP/Lex van Lieshout

Uitbehandelde en chronisch zieke patiënten kunnen vanaf vandaag versneld toegang krijgen tot nieuwe medicijnen die nog getest worden, maar al hoopvolle resultaten hebben laten zien. De online organisatie myTomorrows brengt patiënten en hun artsen in contact met de juiste medicijnontwikkelaar.

Aan het platform zijn twee artsen en twee wetenschappers verbonden, en wordt met medeweten van het ministerie van Volksgezondheid en de Inspectie voor de Gezondheidszorg gelanceerd, schrijft De Telegraaf vanochtend. Op de site bieden vooral biotechbedrijven het nieuwste medicijn aan dat ze in ontwikkeling hebben. De patiënten kunnen daarop samen met hun arts intekenen op een medicijn, dat ze vervolgens wel zelf moeten betalen. Deze bedrijven hopen hun medicijnen sneller goedgekeurd te krijgen.

De initiatiefnemers van het platform hopen patiënten te helpen die geen tijd te verliezen hebben, zo legt medeoprichter Sjaak Vink uit aan de krant:

“Alleen al in Nederland krijgen jaarlijks ruim 100.000 patiënten te horen dat zij uitbehandeld zijn. Soms zijn er wel medicijnen, maar die zijn dan nog niet goedgekeurd. Daarom gaan patiënten vaak uit wanhoop het illegale circuit in. Wij willen op legale wijze uitbehandelde patiënten in samenwerking met hun artsen nieuwe keuzemogelijkheden geven.”