Projectontwikkelaar Roger Lips failliet verklaard

De rechtbank in Den Bosch heeft vandaag het persoonlijk faillissement uitgesproken over projectontwikkelaar Roger Lips. Dat bevestigt een woordvoerder van de rechtbank aan NRC Handelsblad.

Het faillissement van de ondernemer was recent aangevraagd door ABN Amro vanwege een schuld van circa 20 miljoen euro.

Lips is officieel woonachtig in Zwitserland en was niet bereikbaar voor commentaar. Een telefoniste van zijn bedrijf Lips Capital Group in Vught laat weten dat Lips zeker geen commentaar wil geven op het faillissement.

“Die instructies hebben we vandaag gekregen.”

Lips leende honderden miljoenen bij SNS

Lips heeft bij verschillende banken nog forse schulden. De ontwikkelaar uit Uden is vooral bekend van het mislukte winkelcentrum The Wall, langs de A2 tussen Amsterdam en Utrecht, dat als sinds de oplevering in 2010 voor de helft leeg staat. Voor dit project en andere projecten leende hij honderden miljoenen bij SNS Reaal. In totaal heeft hij bij de genationaliseerde bank nog een schuld van ongeveer 200 miljoen euro. De bank heeft het winkelcentrum samen met bouwmiljardair Dik Wessels in mei vorig jaar van Lips overgenomen.

Forse afboekingen door crisis

De bedrijven van Lips verkeren al lange tijd in grote financiële problemen. Net als veel andere ontwikkelaars is hij getroffen door de crisis, waardoor de markt stilligt en vastgoed enorm in waarde is gedaald. Zo werd eerder de projectontwikkelaar Ger Visser van Eurocommerce al persoonlijk failliet verklaard.

Door de crisis heeft Lips forse afboekingen moeten doen op zijn portefeuille onroerend goed, terwijl de inkomsten van verhuur en verkoop daalden. Volgens de recent gedeponeerde voorlopige jaarrekening over het jaar 2011 heeft het bedrijf een negatief eigen vermogen van ruim 100 miljoen euro en een schuldenlast van bijna 460 miljoen euro. Een andere grote schuldeiser is de Duitse HSH Nordbank, die Lips ruim 134 miljoen euro heeft geleend.