‘Positie van Fred Teeven onder druk door Dolmatov-zaak’

Staatssecretaris Fred Teeven.
Staatssecretaris Fred Teeven. Foto ANP / Martijn Beekman

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven lijkt onder toenemende druk te staan naar aanleiding van de zaak-Dolmatov. Dat meldt de NOS op gezag van bronnen bij de VVD. De Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov pleegde in januari zelfmoord in zijn Nederlandse cel.

Daar gingen meerdere fouten van de overheid aan vooraf, zo bleek deze week na onderzoek van de Inspectie voor Veiligheid en Justitie. Toen tien gedetineerden een week later vroegen om maatregelen die herhaling zouden moeten voorkomen, gaf de staatssecretaris niet thuis, schreef NRC vandaag.

‘Dit was niet gebeurd als iedereen z’n werk goed deed’

VVD-Kamerlid Ard van der Steur, die donderdag bij het Kamerdebat wil zien of er nog genoeg steun is voor Teeven, zegt tegen de NOS:

“Er is een reeks van fouten gemaakt door verschillende diensten en vervolgens heeft iemand zelfmoord gepleegd. Als iedereen zijn werk goed had gedaan was dit zo niet gebeurd.”

Teeven zelf, zeggen andere bronnen, twijfelt ook. Hij neemt de politieke verantwoordelijkheid voor wat er gebeurd is. Desondanks zei hij gisteren nog dat aftreden niet aan de orde is.

De partijtop zou, net als coalitiepartner PvdA, nog wel achter Teeven staan. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en PvdA-leider Diederik Samsom tegenover de NOS-camera:

Vooruitkijken naar het debat van donderdag

De kans lijkt niet groot dat Teeven vóór het debat van donderdag al opstapt, zegt onze politiek redacteur Annemarie Kas:

“Hij is aangeslagen door wat er gebeurd is, vindt het persoonlijk ook erg moeilijk. Maar het lijkt me erg sterk als hij nog voor het debat vertrekt. Hij heeft de steun van de top van beide partijen, die verwachten dat hij het goed zal doen. Kortom: het hangt echt van donderdag af.”

Dolmatov vreesde voor terugkeer naar Rusland

Dolmatov, een 36-jarige ingenieur uit een voorstad bij Moskou, had hier politiek asiel aangevraagd omdat hij als activist voor de oppositionele groep Een Ander Rusland gevaar dacht te lopen. Hij was erg bang dat hij in Rusland zou worden vervolgd. Zijn aanvraag werd echter afgewezen.

Een dag na zijn zelfmoord stelde staatssecretaris Teeven een onderzoek in. De resultaten daarvan lieten deze week zien dat meerdere organisaties in de vreemdelingenketen fouten maakten bij zijn behandeling.