Plezierjacht is geen barbaarse hobby

Geachte heer Koffeman,Het was, geloof ik, Remco Campert die ooit verzuchtte: „Mocht men voor neuken iets anders bedenken, dan blijf ik het er denk ik toch bij doen.” De overpeinzing schoot te binnen bij het lezen van Uw stuk ‘Plezierjacht is een barbaarse hobby’ van 8 april op de meninkjespagina van de Volkskrant. Jagen zit

Geachte heer Koffeman,Het was, geloof ik, Remco Campert die ooit verzuchtte: „Mocht men voor neuken iets anders bedenken, dan blijf ik het er denk ik toch bij doen.” De overpeinzing schoot te binnen bij het lezen van Uw stuk ‘Plezierjacht is een barbaarse hobby’ van 8 april op de meninkjespagina van de Volkskrant.

Jagen zit diep in het DNA, het is een afgeleide van de overlevingsdrang in een vijandelijke natuur. Niet? Iedereen wil onafhankelijk zijn van de supermarkt. Het is niet de barbaar die de jager in ons drijft, maar de indiaan. En met een wettelijk verbod, wil ik maar kwijt, probeer je de indiaan te executeren. Dat is niet alleen onmogelijk, het is ook onaardig.

Jacht, kun je beweren, was het allereerste tijdverdrijf waaruit de barbarij is verbannen: herten voor de koning, voor stropers het schavot. En terughoudendheid, niet alles afknallen, is de essentie van het plezier, de Nederlandse jacht is tegenwoordig aan een behangrol regels en beperkingen gebonden.

Geen soort wordt er bovendien door bedreigd. Het gaat hier niet om exotische trofeeën, maar kleinschalig om een zwijn te veel, een haas voor de peper, of een duif voor de soep.

Je kunt jagen wel willen verbieden, maar dan maak je dezelfde denkfout als Lamarck, die dacht dat giraffen hun nek uitrekten om bij boombladeren te komen en dat zij dit dan genetisch doorgeven aan hun kinderen. Daarmee betreed je hetzelfde nare pad dat moest leiden tot de Homo Sovieticus.

Aan het aantal onderwerpen dat een politicus kan aansnijden om zijn idealen te bereiken zit een plafond – anders belandt hij op de opinieredactie in de kaartenbak met ‘zeiksnorren, standaardbrief’. Een jachtverbod is klein bier. Mocht U nu écht iets willen doen aan dierenleed, richt Uw pijlen dan eens op de huiskatten die jaarlijks miljoenen – ja: zes nullen – kleine zoogdieren en vogels mollen, om daarna hun bebloede bek in de bak Sheba te steken.

Voor de goede orde: ik jaag niet. Maar ik sleep wel graag een verse zeebaars het strand op, voor de pan. En ik voel de bui al hangen: na de jacht is het vissen aan de beurt. En daarna? Ik zou niet uitkijken naar het moment waarop ik mijn kinderen moet verbieden om met een schepnetje garnalen te vangen. En die zouden dan zeker hún kinderen ervan moeten overtuigen, dat alleen 3D-geprint eiwitschuim uit de proteïneraffinaderij politiek correct voedsel is. Reflecteren, mijnheer Koffeman – ook als ze iets anders opdringen, zou ik het er maar bij blijven doen.

O ja, dit is een kookrubriek. Ingrediënten: 1 ei. Kook halfzacht, serveer af.