Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Obama: aanslag Boston was terrorisme, dader nog onbekend

President Obama noemde de aanslag in Boston vandaag een terreurdaad. Deze foto toont de ravage die over is gebleven na de ontploffingen bij de finish van de Boston Marathon, gistermiddag op Boylston Street.
President Obama noemde de aanslag in Boston vandaag een terreurdaad. Deze foto toont de ravage die over is gebleven na de ontploffingen bij de finish van de Boston Marathon, gistermiddag op Boylston Street. Foto Reuters / Jessica Rinaldi

President Obama zei zojuist op een persconferentie vanuit het Witte Huis dat de aanslag in Boston terrorisme is en als zodanig wordt onderzocht door de FBI. Er is nog niets bekend over de mogelijke motieven of wie er achter de aanslag zat.

President Obama noemde de terreurdaad “gruwelijk en laf” en zei dat er nog niets bekend was over de identiteit van de dader:

“We weten nog niet wie hier achter zit of waarom, of dat de aanslag gepland was of uitgevoerd door een terroristenorganisatie of door één individu of meerdere. Ook weten we nog niet of de dader van binnen of buiten onze landsgrenzen komt.”

Tom Kleijn, Amerika-correspondent voor Nieuwsuur, tweette het volgende:

Twitter avatar TomKleijnUSA Tom Kleijn Obama: we weten nog heel weinig. alleen: 2 bommen, en schade. “the rest is speculation.”

Ook riep Obama de Amerikaanse burgers op om waakzaam te blijven en verdachte praktijken te melden.

Geen andere explosieven gevonden, geen verdere dreiging

Eerder vanmiddag maakte de politie van Boston bekend dat er behalve de twee bommen die afgingen bij de finish van de marathon geen andere explosieven in het gebied zijn gevonden. Dit in tegenstelling tot eerdere geruchten, waarin beweerd werd dat er zeven pakketjes met explosieven zouden zijn gevonden.

Politiecommissaris Ed Davis zei dat er ‘s ochtends vroeg voordat de marathon begon en een uur voordat de eerste renners over de finish zouden komen nog gezocht is naar explosieven in de omgeving, maar dat bij beide zoektochten niks is gevonden.

Bij de aanslagen kwamen gistermiddag drie mensen om het leven, onder wie een jongetje van 8 jaar. Volgens Davis staat het gewondenaantal nu op 176, van wie er 17 nog in kritieke toestand verkeren.