Heerts: bezuinigingspakket 2014 is van tafel - ‘interpretatie van FNV’

FNV voorzitter Ton Heerts.
FNV voorzitter Ton Heerts. Foto ANP/Koen van Weel

De bezuinigingen voor 2014 die het kabinet in gedachten had, zijn wel degelijk van de baan. Dat heeft FNV-voorzitter Ton Heerts vanochtend onderstreept in een gesprek met de Tweede Kamer over het vorige week gesloten sociaal akkoord.

“Het pakket is van tafel”, stelde Heerts. Met name noemde hij de nullijn in de zorg die het kabinet voor 2014 had voorzien. Heerts wilde niet vooruitlopen op de mogelijkheid dat dit najaar alsnog wordt bezuinigd. “Dan is er een nieuwe situatie en zijn er nieuwe feiten, daar ga ik verder niet op in.” VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra liet zondag weten wel te verwachten dat er in augustus aanvullend bezuinigd zal worden.

Het kabinet sprak donderdag met de sociale partners af dat een extra bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro voor 2014 voorlopig niet doorgaat. Het kabinet zegt te hopen dat de economie zo aantrekt dat extra bezuinigingen niet nodig is als in augustus de begroting wordt opgesteld.

Politiek redacteur voor NRC Erik van der Walle, woonde het gesprek in de Tweede Kamer vanochtend bij:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Heerts (fnv) in 2e Kamer: pakket bezuinigingen van 4,3 mrd is van tafel. Dat hebben we zo afgesproken. Nullijn is van tafel (1)
Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Heerts: over de cijfers moet u het maar met het kabinet over hebben. Wij hebben een mensenakkoord gesloten. (2)

‘economie moet zeker 2 procent groeien’

Of de bezuinigingen zoals Heerts stelt ‘van tafel zijn’ is volgens Van der Walle een kwestie van interpretatie:

“Voor Heerts zijn de bezuinigingen definitief van tafel. Het beleid van het kabinet blijft echter: het begrotingstekort mag niet boven de Europese norm van drie procent uitkomen. In augustus wordt op basis van de economische prognoses voor 2014 opnieuw beoordeeld of bezuinigingen nodig zijn. Als dat zo is moet alsnog een pakket maatregelen worden samengesteld.”

Uit een rondgang van NRC Handelsblad onder economen bleek afgelopen zaterdag dat de economie volgend jaar met zeker 2 procent moet groeien om de geplande extra bezuinigingen overbodig te maken. De kans op een dergelijke groei voor 2014 lijkt niet groot omdat het Centraal Planbureau (CPB) zelf uitgaat van een groei van slechts 1 procent. Voor dit jaar verwacht het CPB zelfs nog een krimp van 0,5 procent.

Op 1 maart maakte het kabinet bekend volgend jaar 4,3 miljard extra te besparen om het tekort te beperken tot maximaal 3 procent. Donderdag werd duidelijk dat het kabinet als onderdeel van het sociaal akkoord op groei vertrouwt en pas in augustus beslist of extra bezuinigingen of lastenverzwaringen nodig zijn.

Voor dit jaar verwacht het CPB een overheidstekort van 3,3 procent en voor komend jaar 3,4 procent. Om in 2014 op maximaal 3 procent te komen moet het bruto binnenlands product minstens 8 miljard euro toenemen. Dat betekent minimaal 1 procent extra groei boven op de al voorspelde groei van 1 procent.

‘Sociale partners willen sterkere nadruk op inhoud hervormingen’

Volgens Van der Walle kwam tijdens het gesprek in de Kamer vanochtend voornamelijk naar voren dat de sociale partners de politiek verwijten alleen met de cijfers bezig te zijn:

“Heerts stelde dat de sociale partners een ‘mensenakkoord’ hebben gesloten. FNV en VNO-NCW proberen draagvlak te creëren voor herstel van het vertrouwen terwijl de politiek alleen met procenten bezig is. Ze willen dat politici tijdens het debat van morgen over het sociaal akkoord meer oog hebben voor de inhoud van de hervormingen en zich niet alleen richten op de cijfers.”