Eén van de verdachten van de Kunsthalroof komt morgen vrij

De plek in de Kunsthal waar de Matisse hing.
De plek in de Kunsthal waar de Matisse hing. Foto ANP / Robin Utrecht

De 19-jarige Roemeense vrouw die in Nederland vastzit op verdenking van heling van de gestolen kunstwerken uit de Kunsthal in Rotterdam komt morgen op vrije voeten. Dat heeft het OM in Rotterdam laten weten.

Twitter avatar OMrotterdam OM Rotterdam Roemeense vrouw verdacht van heling geroofde kunstwerken Kunsthal onder voorwaarden op vrije voeten. Onderzoek gaat door.

Wel moet Natasha T. beschikbaar blijven voor justitie, mag ze niet het land uit en moet ze haar verblijfplaats doorgeven.

T. werd begin maart opgepakt in Rotterdam in verband met de Kunsthalroof. Nadat ze 14 dagen vast had gezeten werd haar voorarrest met dertig dagen verlengd. Die voorlopige hechtenis is nu geschorst en daar is Natasha T. blij mee, aldus haar advocaat Martin Iwema.

“Natuurlijk hadden we liever opheffing gehad, maar dat ze nu onder voorwaarden is geschorst is een goede tweede. Natasha is heel erg blij. Vergeet niet, het is een meisje van 19 jaar dat uit een dorp van nog geen duizend inwoners komt.”

Natasha in woning na roof

Natasha T. is de vriendin van de oudste verdachte, die vastzit in Boekarest, de 28-jarige Radu D. Hij wordt samen met twee andere Roemeense verdachten in hun thuisland berecht.

De Rotterdamse recherche meent dat de schilderijen direct na de roof in de nacht van 15 op 16 oktober naar een woning in Rotterdam zijn gebracht. “Daar zijn vermoedelijk de lijsten van de doeken afgehaald en [de doeken zijn] op een later moment naar Roemenië overgebracht”, liet de politie eerder in een verklaring weten. Natasha T. verbleef op dat moment in de woning.

Natasha T.: ik wist van niks

Volgens haar advocaat wist Natasha T. van niks. Iwema:

“Zij heeft de doeken niet gezien. Ook niet daarna en ook niet wetend dat haar vriend er iets mee te maken had. Dat soort dingen interesseert haar niks. Ze wist van niks totdat ze maanden later in Roemenië kwam en haar vriend al vastzat.”

Het is nog niet bekend wanneer het proces in Roemenië tegen de drie andere verdachten begint.