Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Dankzij de app van Penguin heeft straks iedereen een gedicht paraat

Anne Vegter (Foto Roger Cremers)

Penguin introduceerde een app waarmee je heel eenvoudig gedichten uit je hoofd kunt leren. Voor Anne Vegter, de Dichter des Vaderlands, is het een geschenk uit de hemel.

Elke Nederlander moet over vier jaar minstens tien gedichten uit zijn hoofd kennen. Dat is een van de ambities van dichter en kinderboekenschrijver Anne Vegter. Ze uitte hem een kleine drie maanden geleden, op de dag dat ze na Gerrit Komrij, Driek van Wissen en Ramsey Nasr door een vakjury was verkozen als vierde – en tevens eerste vrouwelijke – Dichter des Vaderlands.

„Op dat moment had ik geen overzicht hoe ik dat moest doen”, zegt Vegter. Maar recentelijk heeft uitgeverij Penguin de app Poems by Heart op de markt gebracht. „Een handreiking”, zegt Vegter, een „ontzettend hanteerbaar
instrumentje”.

De gratis app stelt de gebruiker in de gelegenheid spelenderwijs de beroemdste gedichten uit de wereldliteratuur uit het hoofd te leren. Als voorproefje is het ritmische en relatief makkelijk te onthouden vier regels tellende Eternity van William Blake beschikbaar.

Lastiger wordt het met Shakespeares sonnet Shall I compare thee to a summer’s day? In vijf stappen dwingt de app je het gedicht te onthouden. In stap 1 zijn 2 woorden uit iedere zin weggelaten. Bij stap 5 moet je uit de voorraad aangeboden woorden het gedicht geheel zelf opbouwen. Tot slot kun je het gedicht declameren en terugluisteren.

Die schoolse manier werkt, ondervond Vegter. Blakes Eternity leerde ze binnen een half uur uit het hoofd. Nu aan de slag met Nederlandse klassiekers als Kouwenaars tienregelige Men moet uit 1997. Een uurtje werk, volgens Vegter: „Ik heb een behoorlijk slecht geheugen, dus ik kan de app namens vele gebruikers testen.”