CZ vervijfvoudigt winst - topman heeft dubbel gevoel

Zorgverzekeraar CZ heeft vorige jaar zijn winst vervijfvoudigd naar ruim een half miljard euro. Als gevolg van de scherpe resultaatgroei is het vermogen van CZ inmiddels 1,2 miljard euro hoger dan wettelijk vereist.
Zorgverzekeraar CZ heeft vorige jaar zijn winst vervijfvoudigd naar ruim een half miljard euro. Als gevolg van de scherpe resultaatgroei is het vermogen van CZ inmiddels 1,2 miljard euro hoger dan wettelijk vereist. Foto ANP / Koen Suyk

Zorgverzekeraar CZ (7,8 miljard omzet, 2.500 medewerkers) heeft vorige jaar zijn winst vervijfvoudigd naar ruim een half miljard euro. Als gevolg van de scherpe resultaatgroei is het vermogen van CZ inmiddels 1,2 miljard euro hoger dan wettelijk vereist.

Dat blijkt uit de jaarresultaten die CZ, met 3,3 miljoen verzekerden een van de grootste zorgverzekeraars van Nederland, vanmorgen bekendmaakte.

De winst van CZ geeft nieuwe voeding aan critici die vinden dat zorgverzekeraars te veel winst maken en dat zij onnodig veel geld oppotten. Sommige politici pleiten voor het afromen van de winsten.

‘Hier wordt in Tweede Kamer schande van gesproken’

Bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van CZ zegt een “dubbel gevoel” te hebben bij zijn jaarcijfers.

“We hebben mooie resultaten, maar daar wordt in de Tweede Kamer soms schande van gesproken. Ik snap er niets van dat daar zo mies over gedaan wordt. Al het geld dat wij verdienen blijft in de zorg.”

‘Eenmalige teruggave niet bekend bij vaststellen premie’

Volgens Van der Meeren wordt de hoge winstgroei door twee zaken verklaard: de extra zware eisen die De Nederlandsche Bank achter de schermen aan verzekeraars stelt en een eenmalige meevaller bij de nacalculatie door een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid.

“Toen wij vorig najaar de premie vaststelden was die eenmalige teruggave van 183 miljoen euro ons nog niet bekend.”

Van der Meeren wijst erop dat CZ juist zijn rol goed vervult door lagere tarieven in de zorg af te dwingen waardoor de zorgverzekeringspremies gedempt worden. Hij noemt de vermogenseisen van De Nederlandsche Bank wel een “politiek risico”.

“De eisen van De Nederlandsche Bank zijn niet zo helder. Vorig jaar zaten wij ook heel goed met onze vermogenspositie en toch begon de toezichthouder te klagen dat ons kapitaal als percentage van het balanstotaal achteruit liep. Vergis je niet, als je onder de 150 procent van de wettelijke norm raakt, dan komen ze bij je binnen wonen. Op die manier moeten wij 1,8 miljard euro vermogen aanhouden. Dat verzinnen we niet zelf, dat moet van De Nederlandsche Bank.”