Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Wielerdokter Nikkels: nog twee Nederlanders klant bij Fuentes

De Spaanse dopingdokter Eufemiano Fuentes had nog minstens twee Nederlandse wielrenners in zijn klantenkring. Dat zei de Bredase (wieler)arts Berend Nikkels zaterdag in het AD.

Nikkels heeft ongeveer tien renners begeleid en geadviseerd bij het gebruik van verboden middelen. Fuentes was de spil in een dopingnetwerk in Spanje waar onlangs een rechtszaak is afgerond. Uitspraken volgen later dit voorjaar.

Eerder werd al bekend dat de Nederlanders Thomas Dekker en Remmert Wielinga klant bij Fuentes waren. Volgens Nikkels hebben de twee andere Nederlanders geen codenaam bij Fuentes, wat gebruikelijk was. „Omdat ze geen transfusies hebben ondergaan, alleen epo gekocht”, zei Nikkels die om wille van zijn beroepsgeheim geen namen noemt.

Volgens Nikkels was de leiding van de voormalige Raboploeg op de hoogte van de dopingpraktijken in het team. Er waren drie categorieën: de knechten mochten niets, bij de meesterknechten keek de leiding door de vingers als het om dopgebruik ging en de toprenners werden medisch gefaciliteerd”. verwijst de arts naar drie of vier toenmalige kopmannen. Nikkels in het AD: „[Toenmalig ploegleider] Theo de Rooij bedacht er rond 2000 het begrip 'successenrisico' voor.”

Volgens de Bredase arts kunnen renners nog steeds het verboden middel epo gebruiken zonder gepakt te worden. „Als je het in microdoses neemt, blijf je onder de radar. Als je het maar continu doet. Als je er een tijd mee stopt, zie je dat in je bloedbeeld”, aldus Nikkels die naar eigen zeggen nog altijd epo-verzoeken van renners krijgt.